Capacidad antioxidante total de la dieta vs. balance redox

Total antioxidant capacity of the diet vs. redox balance

Authors

  • Tamara Y. Forbes-Hernández Nutrition and Food Science Group, Dept. of Analytical and Food Chemistry, CITACA, CACTI, University of Vigo, Vigo Campus, Vigo, Spain.
  • Greity Betancourt Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, La Habana Cuba.
  • Daliannis Rodríguez Instituto de Farmacia y Alimentos, Universidad de La Habana, La Habana Cuba.
  • Mario A. García Departmento de Ciencias Biológicas, Facultad de Ciencias de la Salud, Universidad Técnica de Manabí. Portoviejo, Manabí, Ecuador.

DOI:

https://doi.org/10.33936/qkrcs.v4i1.2711

Keywords:

Capacidad antioxidante, dieta, balance redox, estrés oxidativo.

Abstract

  La asociación inversa que existe entre las dietas ricas en frutas y hortalizas y la aparición de enfermedades crónicas no transmisibles sigue acaparando importancia a nivel mundial en las líneas de investigación de la nutrición y la dietética. Es por eso que incluir en las estimaciones dietéticas, los aspectos relacionados con la capacidad antioxidante que aportan los alimentos y evaluar la alimentación ya no solo desde la óptica de los indicadores clásicos de calidad, constituye un enfoque novedoso y que resulta importante por su implicación en el estrés oxidativo en la etiología de disímiles enfermedades. Este trabajo presenta los principales aspectos sobre la relación entre la dieta y el balance de las reacciones redox en el organismo, sin pretender abordarlos de forma absoluta e integral.   Palabras clave: Capacidad antioxidante, dieta, balance redox, estrés oxidativo.   Abstract The inverse association that exists between diets rich in fruits and vegetables and the appearance of chronic non-communicable diseases continues to gain importance worldwide in the research lines of nutrition and dietetics. That is why including in the dietary estimates, the aspects related to the antioxidant capacity provided by foods and evaluating the diet not only from the point of view of the classic quality indicators, constitutes a novel approach that is important due to its involvement in oxidative stress in the etiology of dissimilar diseases. This work presents the main aspects of the relationship between diet and the balance of redox reactions in the body, without attempting to address them in an absolute and comprehensive way.   Keywords: Antioxidant capacity, diet, redox balance, oxidative stress.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Benzie F, Szeto T. Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing / antioxidant power essay. J Agric Food Chem [Internet]. 1999;47(2):633-9. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10563944/
2. Guimarães R, Barros L, Carvalho Am, Sousa M, Morais J, Ferreira I. Aromatic plants as a source of important phytochemicals: Vitamins, sugars and fatty acids in Cistus ladanifer, Cupressus lusitanica and Eucalyptus gunnii leaves. Industrial Crops and Products [Internet]. 2009;30:427-30. Disponible en: https://europepmc.org/article/agr/ind44265220
3. Coronado M, Vega y León S, Gutiérrez R, Vázquez M, Radilla C. Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Rev Chil Nutr [Internet]. 2015;42(2):206-12. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v42n2/art14.pdf
4. GBD 2015 Risk Factors Collaborators. Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet [Internet]. 2016;388(10053):1659-724. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27733284/
5. Arredondo A, Orozco E, Alcalde-Rabanal J, Navarro J, Azar A. Retos sobre la carga epidemiológica y económica para diabetes e hipertensión en México. Rev Saúde Pública [Internet]. 2018;52:23. Disponible en: https://www.scielo.br/pdf/rsp/v52/es_0034-8910-rsp-S1518-87872018052000293.pdf
6. González G, Fernández JD, Sánchez J, Rodríguez JJ, Quintero AG. Colesterolemia en adolescentes del sexo femenino de Morelos, México. Rev Chil Nutri [Internet]. 2005;32(2):134-41. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182005000200008.
7. Serra MA, Serra M, Viera M. Las enfermedades crónicas no transmisibles: magnitud actual y tendencias futuras. Rev Finlay [Internet]. 2018;8(2):140-8. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/rf/v8n2/rf08208.pdf
8. Figueroa D. Estado nutricional como factor y resultado de la Seguridad Alimentaria y Nutricional y sus representaciones en Brasil. Rev Salud Pública [Internet]. 2004;6(2):140-55. Disponible en: https://www.scielosp.org/pdf/rsap/2004.v6n2/140-155/es
9. Norma Oficial Mexicana. OM-043-SSA2-2012. Servicios Básicos de Salud. Promoción y Educación para la Salud en Materia Alimentaria. Criterios para brindar orientación [Internet]. 2013. Disponible en: https://www.cndh.org.mx/DocTR/2016/JUR/A70/01/JUR-20170331-NOR37.pdf
10. Casanueva E, Pérez-Lizaur AB, Arroyo P. Nutriología Médica. 3ra ed. Editorial Médica Panamericana S.A. 2009. Disponible en: https://editorial.tirant.com/es/libro/nutriologia-medica-9789687988740
11. Manzur F, Suárez A, Moneriz C. Efectos y controversias de los ácidos grasos omega-3: effects and controversies. Rev Col Cardiol [Internet]. 2006;13(3):180-4. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rcca/v13n3/v13n3a7.pdf
12. Hernández M. Recomendaciones nutricionales para el ser humano actualización. Investigaciones Biomédicas [Internet]. 2004;23(4):266-92. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/ibi/v23n4/ibi11404.pdf
13. Miquel J, Ramírez-Boscá A. Estrés oxidativo y suplementación antioxidante de la dieta en el envejecimiento, la aterosclerosis y la disfunción inmunitaria. Ars Pharm [Internet]. 2004;45(2):91-109. Disponible en: https://farmacia.ugr.es/ars/pdf/283.pdf
14. De la Cruz E, Ortega J, Moreno MI, Cañadas M, Ruiz-Risueño J. Micronutrientes antioxidantes y actividad física: evidencias de las necesidades de ingesta a partir de las nuevas tecnologías de evaluación y estudio del estrés oxidativo en el deporte. Retos. Nuevas Tendencias En Educación Física, Deporte y Recreación [Internet]. 2008;13:11-14. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/3457/345732278002.pdf
15. Zalavras A, Fatouros IG, Deli CK, Draganidis D, Theodorou AA, Soulas D, Koutsioras Y, Koutedakis Y, Jamurtas AZ. Age-Related Responses in Circulating Markers of Redox Status in Healthy Adolescents and Adults during the Course of a Training Macrocycle. Oxid Med Cell Longev [Internet]. 2015;283921. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402481/
16. Burgoyne JR, Mongue-Din H, Eaton P, Shah AM. Redox signaling in cardiac physiology and pathology. Circulation Research [Internet]. 2012;111(8):1091-106. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/epub/10.1161/CIRCRESAHA.111.255216
17. Sies H. Oxidative stress: a concept in redox biology and medicine. Redox Biol [Internet]. 2015;4:180-3. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4309861/
18. Radak Z, Ishihara K, Tekus E, Varga C, Posa A, Balogh L, Boldogh I, Koltai E. Exercise, oxidants, and antioxidants change the shape of the bell-shaped hormesis curve. Redox Biol [Internet]. 2017;12:285-90. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5345970/
19. Riverón-Forment G, Vilar-Gómez E, Calderín-Sollet Z, Martínez-Pérez Y, Pérez-Sieres N, Martínez-Bonne O, Valdés-Ramos L. Marcadores de daño oxidativo y defensa antioxidante en pacientes con hepatitis crónica C no respondedores al tratamiento con INF-α-PEG más ribavirina. Rev Biomed [Internet]. 2011;22:11-9. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/revbio/bio-2011/bio111c.pdf
20. Powers SK, Morton AB, Ahn B, Smuder AJ. Redox control of skeletal muscle atrophy. Free Radic Biol Med [Internet]. 2016;98:208-17. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006677/pdf/nihms767975.pdf
21. Halliwell B. Reactive species and antioxidants. Redox biology is a fundamental theme of aerobic life. Plant Physiology [Internet]. 2006;141(2):312-22. DIsponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16760481/
22. Ushio-Fukai M. Compartmentalization of redox signaling through NADPH oxidase-derived ROS. Antioxidants & Redox Signaling [Internet]. 2009;11(6):1289-99. Disponible en: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ars.2008.2333
23. Nieman DC, Burke LM, Stear SJ, Castell LM. A-Z of nutritional supplements: dietary supplements, sports nutrition foods and ergogenic aids for health and performance: part 24. Br J Sports Med [Internet]. 2011;45:1005-7. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646366/
24. Edeas M. Strategies to Target Mitochondria and Oxidative Stress by Antioxidants: Key Points and Perspectives. Pharm Res [Internet]. 2011;28(11):2771-9. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21918914/
25. Powers SK, Radak Z, Ji LL. Exercise-induced oxidative stress: past, present and future. J Physiol [Internet]. 2016;594(18):5081-92. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5023699/pdf/TJP-594-5081.pdf
26. Meydani D. Dietary antioxidants modulation of aging and immune-endothelial cell interaction. Mech Ageing Dev [Internet]. 1999;11:123-32. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656531/
27. Aruoma OI. Nutrition and health aspects of free radicals and antioxidants. Food Chem Toxicol [Internet]. 1994;32(7):671-83. Erratum in: Food Chem Toxicol [Internet]. 1994;32(12):1185. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8045480/
28. Quirós-Sauceda AE, Oliver C-Y, Blumberg JB, Astiazaran-Garcia H, Wall-Medrano A, González-Aguilar GA. Processing ‘Ataulfo’ Mango into Juice Preserves the Bioavailability and Antioxidant Capacity of Its Phenolic Compounds. Nutrients [Internet]. 2017;9(10):1082. Disponible en: https://www.mdpi.com/2072-6643/9/10/1082/htm
29. Vasconcellos, JA. Alimentos funcionales. Conceptos y beneficios para la salud. En: The World of Food Science. [Internet]. 2007. Disponible en: http://www.madrimasd.org/cienciaysociedad/ateneo/dossier/alimentos_funcionales/worldfoodscience/alimentosfuncionales.htm
30. Ferguson L. Role of plant polyphenols in genomic stability. Mutat Res [Internet]. 2001;475(1-2):89-111. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11295156/
31. Young I, Woodside J. Antioxidant activity and phenolic in selected herbs. J Agric Food Chem [Internet]. 2001;49(11):5165-70. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11714298/
32. Gee JM, Johnson IT. Polyphenolic compounds: Interactions with the gut and implications for the man health. Curr Med Chem [Internet]. 2001;8(11):1245-55. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11562264/
33. Arts C, Hollman P, Kromhout D. Chocolate as a source of tea flavonoids. Lancet [Internet]. 1999;354(9177):488. Diponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10465183/
34. Kris-Etheron PM, Keen CL. Evidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health. Curr Opin Lipidol [Internet]. 2002;13(1):41-9. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11790962/
35. Herrlinger KA, Chirouzes DM, Ceddia MA. Supplementation with a polyphenolic blend improves post-exercise strength recovery and muscle soreness. Food Nutr Res [Internet]. 2015;59:1-10. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685974/pdf/FNR-59-30034.pdf
36. Nieman DC, Gillitt ND, Knab AM, Shanely RA, Pappan KL, Jin F, Lila MA. Influence of a Polyphenol-Enriched Protein Powder on Exercise-Induced Inflammation and Oxidative Stress in Athletes: A Randomized Trial Using a Metabolomics Approach. PLoS One [Internet]. 2013;8(8): e72215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23967286/
37. Herodez SS, Hadolin M, Skerget M, Knez Z. Solvent extraction of antioxidant from balm (Melissa Officinalis L) leaves. Food Chem [Internet]. 2003;80(2):275-82. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814602003825
38. Kroon PA, Faduls CB, Ryden P, Robertson JA, Williamson G. Release of covalently bound ferulic acid from fiber in the human colon. J Agric Food Chem [Internet]. 1997;45(3):661-7. Disponible en: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9604403
39. Kwik-Uribe C, Bektash RM. Cocoa flavonols-measurement, bioavailability and bioactivity. Asia Pac J Clin Nutr [Internet]. 2008;17(S1):280-3. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296356/
40. Scalbert A, Williamsom G. Dietary intake and bioavailability of polyphenols. J Nutr [Internet]. 2000;130(8S):2073S-85S. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10917926/
41. Hertog MGL, Hollman PCH, Katan MB. Content of potentially anticarcinogenic flavonoids of 28 vegetables and 9 fruits commonly consumed in the Netherlands. J Agric Food Chem [Internet]. 1992;40(12):2379-83. Disponible en: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf00024a011
42. Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, Katan MB, Kromhout D. Dietary antioxidant flavonoids and the risk of coronary heart disease: The zuphen Elderly Study. Lancet [Internet]. 1993;342(8878):1007-11. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8105262/
43. Lee MJ, Wang ZY, Li H, Chen L, Sun Y, Gobbo S, Balentine DA, Yang CS. Analysis of plasma and urinary tea polyphenols in human subjects. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev [Internet]., 1995, 4, 393-399. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7655336/
44. Frankel EN, Waterhouse AL, Teissedre PL. Principal phenolic phytochemicals in selected California wines and their antioxidant activity in inhibiting oxidation of human low-density lipoproteins. J Agric Food Chem [Internet]. 1995;43(4):890-4. Disponible en: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00052a008
45. Sacks FM, Lichtenstein A, Van Horn L, Harris W, Kris-Etherton P, Winston M; American Heart Association Nutrition Committee. Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: an American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation [Internet]. 2006;113,1034-44. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16418439/
46. González N, Durán S. Isoflavonas de soya y evidencias sobre la protección cardiovascular. Nutr Hosp [Internet]. 2014;29(6):1271-82. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v29n6/07revision04.pdf
47. Pojer E, Mattivi F, Johnson D, Stockley CS. The Case for Anthocyanin Consumption to Promote Human Health: A Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety [Internet]. 2013;12(5):483-508. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12024
48. Martínez G, Delgado R, Garrido G, Guevara M, García D, Páez E; Núñez AJ. Vimang, Nuevo Producto Natural Antioxidante. Mitos y Realidades de la Terapia Antioxidante. Edición Centro de Química Farmacéutica y Ministerio de Salud Pública. La Habana, Cuba. [Internet]. 2003. Disponible en: http://www.sld.cu/sitios/mednat/docs/vimang.pdf
49. Santos-Buelga C, Scalbert A. Proanthocyanidins and tannin-like compounds: nature, occurrence, dietary intake and effects on nutrition and health. J Food Sci Agric [Internet]. 2000;80(7):1094-1117. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291097-0010%2820000515%2980%3A7%3C1094%3A%3AAID-JSFA569%3E3.0.CO%3B2-1
50. Martínez-Flores S, González-Gallego J, Culebras JM, Tun MJ. Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. España. Nutr. Hosp [Internet]. 2002;XVII(6):271-8. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/3338.pdf
51. Rousseff RL, Martin SF, Youtsey CO. Quantitative survey of narirutin, naringin, hesperidin, and neoheperidin in citrus. J Agric Food Chem [Internet]. 1987;35(6):1027-30. Disponible en: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00078a040
52. García JD, García TE, Menéndez R, Buznego MT. Efecto antioxidante de los extractos fluido y de flavonoides del Plecthranthus amboinicus L. Rev Cubana Plant Med [Internet]. 1996;1(2):27-30. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/pla/v1n2/pla08296.pdf
53. Arbonés G, Carbajal A, Gonzalvo B, González-Gross M, Joyanes M, Marques-Lopes I, Martín ML, Martínez A, Montero P, Núñez C, Puigdueta I, Quer J, Rivero M, Roset MA, Sánchez-Muniz FJ, Vaquero MP. Nutrición y recomendaciones dietéticas para personas mayores: Grupo de trabajo "Salud pública" de la Sociedad Española de Nutrición (SEN). Nutr Hosp [Internet]. 2003;XVIII(3):109-37. DIsponoble en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v18n3/revision.pdf
54. Zamora JD. Antioxidantes: micronutrientes en lucha por la salud. Rev Chilena Nutr [Internet]. 2007;34(1):17-26. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182007000100002
55. Benítez DE. Vitaminas y oxidorreductasas antioxidantes: defensa ante el estrés oxidativo. Rev Cubana Invest Bioméd [Internet]. 2006;25(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/ibi/v25n2/ibi10206.pdf
56. Durán S, Reyes S, Gaete MC. Aporte de vitaminas y minerales por grupo de alimentos en estudiantes universitarios chilenos. Nutr Hosp [Internet]. 2013;28(3):830-8. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v28n3/40_original36.pdf
57. Suárez de Ronderos MP, Michelsen J. El papel del selenio y la vitamina E en la prevención y tratamiento del cáncer de próstata. Rev Costarric Salud Pública [Internet]. 2004;13(24):1-14. Disponible en: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14292004000100001&lng=en
58. Zorrilla AE. El envejecimiento y el estrés oxidativo. Rev Cubana Invest Bioméd [Internet]. 2002;21(3):178-85. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/ibi/v21n3/ibi06302.pdf
59. Fernández-Araque A, Giaquinta-Aranda A, Laudo-Pardos C, Rojo-Aragüés A-A. Los antioxidantes en el proceso de patologías oculares. Nutr Hosp [Internet]. 2017;34(2):469-78. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v34n2/1699-5198-nh-34-02-00469.pdf
60. Gibson RS. Nutritional assessment: a laboratory manual. New York. Oxford University Press, 1993. Disponible en: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US9519342
61. Martin-Moreno JM, Gorgojo L. Valoración de la ingesta dietética a nivel poblacional mediante cuestionarios individuales: sombras y luces metodológicas. Rev Esp Salud Pública [Internet]. 2007;81(5):507-18. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272007000500007&lng=es&nrm=iso
62. FAO/FIVIMS. Measurement and Assessment of Food Deprivation and Undernutrition. Proceedings of the International Scientific Symposium [Internet]. Rome, 2003. Disponible en: http://www.fao.org/3/y4249e/y4249e00.htm
63. Ferro-Luzzi A. Keynote Paper: Individual food intake survey methods [Internet]. National Institute for Food and Nutrition Research. Rome, 2003. Disponible en: http://www.fao.org/3/y4249e/y4249e0a.htm
64. Baranowski T, Domel SB. A cognitive model of children's reporting of food intake. Am J Clin Nutr [Internet]. 1994;59(1):212S–217S. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8279427/
65. Saura-Calixto F, Goni I. Antioxidant capacity of the Espanish Mediterranean diet. Food Chem [Internet]. 2006;94(3):442-7. Disponible en: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301042378
66. Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr [Internet]. 2003;78(3):517-20. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936943/
67. Rice-Evans CA. Measurement of total antioxidant activity as a marker of antioxidant status in vivo: Procedures and limitations. Free Radic Res [Internet]. 2000;33:S59-S66. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11191277/
68. Ou B, Huang D, Hampsch-Woodill M, Flanagan JA, Deemer EK. Analysis of antioxidants activities of commom vegetables employing oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and ferric reducing antioxidants power (FRAP) assays: a comparative study. J Agric Food Chem [Internet]. 2002;50:3122-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12009973/
69. Dussaillant C, Echeverría G, Urquiaga I, Velasco N, Rigotti A. Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Rev Méd. Chile [Internet]. 2016;144(8):1044-52. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872016000800012&lng=es&nrm=iso
70. Halvorsen BL, Carlsen MH, Phillips KM, Bøhn SK, Holte K, Jacobs DR, Blomhoff R. Content of redox-active compounds (ie, antioxidants) in foods consumed in the United States. Am J Clin Nutr [Internet]. 2006;84(1):95-135. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16825686/
71. Weisburger JH. Prevention of cancer and other chronic diseases world-wide based on sound mechanims. Biofactors [Internet]. 2000;12(1-4):73-81. Disponible en: https://iubmb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.5520120112

Published

2020-01-15

Issue

Section

Artículos