Antioxidant micronutrients in the dietary intake of university students from Manta, Ecuador

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33936/qkrcs.v6i2.4191

Keywords:

micronutrients, antioxidant vitamins, antioxidant minerals, hidden hunger, college students, triage theory

Abstract

The intake of antioxidant micronutrients favors health, correspondingly the objective is assumed: to evaluate the intake of antioxidant micronutrients in nursing students from the Universidad Laica Eloy Alfaro in Manabí, Ecuador. A descriptive cross-sectional investigation on 633 students is presented, determining the micronutrient intake by 24-hour recall and calculation of the availability of antioxidant vitamins and minerals. The results show an availability of vitamins E (7.06 ± 5.34 mg) and A (636.38 ± 163.03 mg) in amounts lower than those recommended. The consumption of the C exceeds the references of use. Regarding minerals, the ingestion of zinc (9.68 ± 1.43 mg) and selenium (4.39 ± 1.34) is insufficient for the first and much higher in the case of the second. The adequacy manifested a polarization between the sexes, men are in a worse situation than women according to the percentage of deficient, while these exceed them in the number of individuals with excess consumption. It is concluded that the deficiencies in the consumption of vitamins and minerals show the existence of hidden hunger linked to the intake of antioxidant micronutrients, a risk condition for the development of non-communicable diseases to be maintained for a long period of time.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Hernández-Gallardo D, Arencibia-Moreno R, Linares-Girela D, Murillo-Plúa DC, Bosques-Cotelo J.J, et al. Condición nutricional y hábitos alimentarios en estudiantes universitarios de Manabí, Ecuador. Rev Esp Nutr Comunitaria [Internet]. 2021;27(1):13. Disponible en: https://doi.org/10.12873/413hernandez

Rodríguez-Rodríguez F, Santibañez-Miranda M, Montupin-Rozas G, Chávez-Ramírez F, Solis-Urra P. Diferencias en la composición corporal y actividad física en estudiantes universitarios según año de ingreso. Rev Univ Salud [Internet]. 2016;18(3):474-81. Disponible en: https://doi.org/10.22267/rus.161803.52

Castillo-Velarde ER. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev Fac Med Hum [Internet]. 2019;19(4):95-100. Disponible en: http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351

Hernández-Gallardo D, Arencibia-Moreno R, Bosques Cotelo JJ, José J, Pérez-Iribar G, Núñez CR. Ingesta de micronutrientes en estudiantes universitarios ecuatorianos de enfermería. Nutr Clín Diet Hosp [Internet]. 2021a;41(3):97-104. Disponible en: https://doi.org/10.12873/413hernandez

Martínez Sanz JM, Urdampilleta A, Micó L, Soriano JM. Aspectos psicológicos y sociológicos en la alimentación de los deportistas. CPD. Cuad Psicol Deporte [Internet]. 2012;12(2):39-48. Disponible en: https://revistas.um.es/cpd/article/view/170311

Hernández D, Arencibia R, Hidalgo TJ. Micronutrientes en la Ración Diaria de Alimentos de futbolistas del equipo Manta FC, Sub 16, Ecuador. Nutr Clín Diet Hosp [Internet]. 2017;37(2):152-6. Disponible en: http://dx.doi.org/10.12873/372damaris

Bernaebu-Mestre J, Tormo-Santamaría M. La perspectiva histórica y el análisis crítico en el abordaje del desafío alimentario y social del hambre oculta. An Venez Nutr [Internet]. 2020;33(2):149-153. Disponible en: https://www.analesdenutricion.org.ve/ediciones/2020/2/art-7/

Rodrigo R, González J, Paoletto F. The role of oxidative stress in the pathophysiology of hypertension. Hypertens Res [Internet]. 2011;34(1):431-40. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1038/hr.2010.264

Vallejos PS, da Silva J, Azevedo A, Souza G, Girão S, Vilas G, et al. Análisis del perfil bioquímico y antropométrico, y de la ingesta de micronutrientes antioxidantes en pacientes con hipertensión arterial resistente. Nutr Hosp [Internet]. 2020;37(6):1209-1216. Disponible en: https://dx.doi.org/10.20960/nh.02962

Ramírez-Luzuriaga MJ, Silva-Jaramillo KM, Belmont P, Freire WB. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del Equipo técnico de la ENSANUT-ECU 2012 Quito: Ministerio de Salud de Ecuador [Internet]. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/272026302_Tabla_de_composicion_de_alimentos_del_Ecuador_Compilacion_del_Equipo_tecnico_de_la_ENSANUT-ECU 2014 [consultada 2019.06.9].

Rodríguez Suárez A, Mustelier Ochoa H. Sistema Automatizado Ceres+ para la Evaluación del Consumo de Alimentos. Rev Cubana Aliment Nutr [Internet]. 2013;23(2):208-20. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubalnut/can-2013/can132b.pdf

Comité Científico AESAN. (Grupo de Trabajo) Martínez Hernández JA, Cámara Hurtado M, Giner Pons RM, Fandos G, E , López García E, et al. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Rev Com Cient [Internet]. AESAN. 2019;29:43-68. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7432413

Mollinedo Patzi MA, Carrillo Larico Katerin J. Absorción, excreción y metabolismo de las vitaminas hidrosolubles. Rev Act Clin Med [Internet]. 2014;41:1-5. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?pid=S2304-37682014000200005&script=sci_arttext

Ochoa C, Muñoz Muñoz G. Hambre, Apetito y Saciedad. Rev Cubana Aliment Nutr [Internet]. 2014;24(2):268-79. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubalnut/can-2014/can142k.pdf

Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. Krause Dietoterapia. Décimo Quinta ed. Barcelona: ELSEVIER; 2021. Disponible en: https://www.elsevier.com/books/krause.-mahan.-dietoterapia./978-84-9113-937-9

Ames BN. Prevention of mutation, cancer, and other age-associated diseases by optimizing micronutrient intake. J Nucleic Acids [Internet]. 2010;(2):725071. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4061/2010/725071

Ames BN. Optimal micronutrients delay mitochondrial decay and age-associated diseases. Mech Ageing Dev [Internet]. 2010;131(7-8):473-9. Disponible en: https://dx.doi.org/10.1016/j.mad.2010.04.005

Forbes-Hernández T, Betancourt G, Bilbao T, Rodríguez D, García MA. Estimación de la calidad antioxidante de la dieta de estudiantes universitarios mexicanos. QhaliKay. Revista de Ciencias de la Salud [Internet]. 2021;5(2):30-41. Disponible en: https://revistas.utm.edu.ec/index.php/QhaliKay/article/view/3494

Published

2022-06-28

Issue

Section

Nutrición y Dietética