Study of ceviche consumption in Manta city and its contribution to tourism
DOI:
https://doi.org/10.33936/recus.v7i2.3556Keywords:
alimentos, nutrición, turismo, pescadoAbstract
Gastronomy based on products from the sea is fundamental in all the coastal cities of the world, this being a pillar of tourist attraction. The city of Manta is no stranger to this situation, having as a local icon its unique taste for dishes of marine origin, especially ceviche. The objective of this work was to study the trend of ceviche consumption in the city of Manta and its contribution to local tourism. Methodologically, the study was descriptive, the census technique was used, aimed at the owners of restaurants on Murciélago beach and the Parque del Marisco of that city. As a result, it can be pointed out that ceviche is a gastronomic product highly consumed by tourists; who also refer that it has a high nutritional value, which has been combined so that the offer of this dish helps Manta to better position itself as a tourist destination. In conclusion, it can be stated that the sale of seafood dishes in general, and ceviche in particular, has had a significant increase since the opening of the restaurants studied thanks to the implementation of preparation strategies, which has consequently contributed to the profitability of these businesses.
Downloads
References
Azua, L. J. E. (2018). Diseño de una ruta gastronómica: el camino del biche ceviche y corviche ecuatoriano a través de las provincias de Manabí y Guayas. (Tesis de Grado. Universidad de Los Andes, Quito, Ecuador). http://dspace.uniandes.edu.ec handle/123456789/9049
Bahls, Á. A., Krause, R. W. y da Silva, A. E. (2019). Comprensión de los conceptos de culinaria y gastronomía: una revisión y propuesta conceptual. Estudios y perspectivas en turismo, 28(2), 312-330. https://dialnet.unirioja.es
/servletarticulo?codigo=6871851
Carhuancho, M. I. M., Sicheri, M. L., Nolazco, L. F. A., Guerrero, B. M. A. y Casana, J. K. M. (2019). Metodología de la
investigación holística. https://repositorio.uide.edu.ec/handle/37000/3893
Carvajal, R. G. D. (2016). " Ecuador ancestral" menú ecuatoriano (Tesis de Grado. Universidad San Francisco de Quito, Quito,
Ecuador). https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/5407
Casco, A. R. (2020). Efectos de la pandemia de COVID-19 en el comportamiento del consumidor. Innovare: Revista de
ciencia y tecnología, 9(2), 98-105. https://camjol.info/index.php/INNOVARE/article/view/10208
Coque, A. M. A. (2013). La gastronomía ancestral y su influencia en el turismo cultural del cantón Ambato provincia de
Tungurahua (Tesis de grado. Universidad Técnica de Ambato, Ambato, Ecuador). http://repositorio.uta.edu.ec
/handle123456789/5177
Cueva, F. E. G. W. (2014). Participación turística de las comunidades vinculadas a los sitios arqueológicos que
actualmente se operan en la Ruta Moche. (Tesis de grado. Universidad Técnica de Ambato, Ambato, Ecuador).
https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/5173
Centro de Estudios Superiores Corbusé (2018). ¿Qué es la gastronomía? https://corbuse.edu.mx/blog/index.php/que-es-la-
astronomia/
Espinosa de los Monteros, M. M. J. y Martínez, C. L. A. (2017). Análisis Gastronómico del Ceviche de Michulla elaborado en la
parroquia rural Chanduy, en el cantón Santa Elena, Provincia de Santa Elena. (Bachelor's thesis, Universidad de Guayaquil,
Facultad de Ingeniería Química.). http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/30668
Figueroa, V. (2014). Gastronomía de la Costa Ecuatoriana. https://verofigueroa84.wordpress.com/2014/01/23/gastronomia-
de-la-costa-ecuatoriana/
Méndez-Martínez, Y., Pérez-Tamames, Y., Pérez, J. J. R., y Jiménez, V. D. P. (2018). Azolla sp., un alimento de alto valor
nutricional para la acuicultura. Biotecnia, 20(1), 32-40. https://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/527
Perichi, C. (2011). Patrimonio Cultural, un enfoque diverso y comprometido. México, DF: Primera edición, impreso en
México, UNESCO.
Rodríguez, J. A. y Pérez, J. A. O. (2017). Métodos científicos de indagación y de construcción del conocimiento. Revista Ean,
(82), 179-200. R http://www.scielo.org.co/scielo.php?pid=S0120-81602017000100179&script=sci_abstract&tlng=pt
Rojas, R. H., y Millán, M. G. D. (2018). Turismo Gastronómico: la gastronomía tradicional de Córdoba (España). Estudios y
perspectivas en turismo, 27(2), 413-430. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6353751
Salas, G., Mardones, R. E. y Ulloa, M. J. B. (2018). Usos del diseño metodológico cualitativo en artículos de acceso abierto de
alto impacto en ciencias sociales. In Forum Qualitative Sozialforschung/Forum: Qualitative Social Research, 19(1), 18. DEU.
https://www.ssoar.info/ssoar/handle/document/57965
Sandín, B., Valiente, R. M., García-Escalera, J. y Chorot, P. (2020). Impacto psicológico de la pandemia de COVID-19: Efectos
negativos y positivos en población española asociados al periodo de confinamiento nacional. Revista de Psicopatología y
Psicología Clínica, 25(1). https://bit.ly/3OPjhAt
Sobrado, D. A. (2018). Identidad cultural y turismo gastronómico: la mercantilización del patrimonio. International journal
of scientific management and tourism, 4(2), 51-71. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6640381
Torres, L. (2019). La gastronomía marinera de Perú. https://plateselector.com/gastronomia-marinera-de-peru/
Valencia, F. J. M. (2020). Patrimonio cultural gastronómico: consideraciones teóricas. Diversidad, (18), 26-39.
https://www.idesmac.org/revistas/index.php/diversidad/article/view/30
Vega, F. V., Freire, M. D. A., Guananga, D. N. I., Garlobo, E. R., del Rocío, A. Q. M. y Aguilera, M. P. (2018). Gastronomía
ecuatoriana y turismo local. Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores, 6(1). https://bit.ly/39x7TL0
Vera, M. J. A. y Vera, V. F. A. (2017). Circuito gastronómico para la preservación y fortalecimiento de la identidad cultural en
la provincia de Manabí (Tesis de Grado. Escuela Polítécnica Superior de Manabí, Calceta, Ecuador).
http://repositorio.espam.edu.ec/handle/42000/481
Villegas, S. K. A., y Martínez, O. F. (2017). Tendencias en el diseño metodológico de investigación sobre la evaluación de
competencias en la educación superior. REIRE. Revista d'Innovació i Recerca en Educació, 10(1), 1-13.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Argenis de Jesús Montilla Pacheco, Alisson Angelit Delgado Mera, Víctor Hugo Rivadeneira Sabando

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.