Efectos de la ganadería sobre algunos componentes del agroecosistema en la granja Maniabo
DOI:
https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i0.1021Resumen
Effects of livestock production on some components of the agro-ecosystem in the Maniabo far
Resumen
Para la granja estudiada se obtuvo la información del quinquenio 2011 al 2015, aplicando métodos empíricos, histórico lógicos, heurísticos, entrevistas y encuestas, se evaluaron algunos componentes del agro ecosistema como la diversidad de los cultivos de interés para la alimentación animal y los cultivos forestales, se obtuvo el balance de los resultados para la producción de leche, se calculó el efecto que la producción ganadera en la emisión de los principales gases con efecto invernadero que genera la ganadería, para lo cual se aplicó la herramienta GLEAM (Modelo de Evaluación ambiental para la ganadería mundial) propuesta por la FAO (Febrero, 2016) Los resultados demuestran que la actividad ganadera representan un costo elevado para la sostenibilidad del agro-ecosistema, ya que las actividades desarrolladas para garantizar la producción afectan la biodiversidad de los cultivos, ejerce influencia negativa sobre los suelos y definitivamente afecta de manera importante el agro-ecosistema.
Palabras clave: biodiversidad; dióxido de carbono; efecto invernadero; estiércol; ganado vacuno; metabolism; pasto.
Abstract
For the farm studied the information from the five-year period 2011 to 2015 was obtained, applying empirical methods, historical logics, heuristics, interviews and surveys, evaluated some components of the agro ecosystem as the diversity of crops of interest for animal feed and forest crops , the balance of the results for the milk production was obtained, the effect that livestock production was calculated on the emission of the main greenhouse gases generated by livestock, for which the GLEAM (Environmental Assessment Model (February, 2016) The results show that livestock farming represents a high cost for the sustainability of the agro-ecosystem, since the activities developed to guarantee production affect the biodiversity of crops, exercise negative influence on soils and definitely affects so important the agro-ecosystem.
Keywords: biodiversity; carbon dioxide; greenhouse effect; manure; cattle; metabolism; grass.
Descargas
Citas
Archimède, H., Eugène, M., Magdeleine, C.M., Boval, M., Martin, C., Morgavi, D.P., Lecomte, P. y Doreau, M. 2011. Comparison of methane production between C3 and C4 grasses and legumes. Anim. Feed Sci. Technol. 166–167: 59–64.
Beauchemin, K.A., Iwaasa, A.D. y Grainger, C. 2009. Use of corn distillers’ dried grains to reduce enteric methane loss from beef cattle. Can. J. Anim. Sci. 89: 409–413.
Bertrand, N. y Cote, D. 2007. Carbon dioxide and nitrous oxide emissions following fall and spring applications of pig slurry to an agricultural soil. Soil Sci. Soc. Am. J. 68: 1410–1420.
Blaxter, K.L. y Clapperton, J.L. 1965. Prediction of the amount of methane produced by ruminants. Br. J. Nutr. 19: 511–522.
Buddle, B.M., Denis, M., Attwood, G.T., Altermann, E., Janssen, P.H., Ronimus, R.S., Pinares-patiño, C.S., Muetzel, S. and Wedlock, N. 2011. Strategies to reduce methane emissions from farmed ruminants grazing on pasture. The Veterinary Journal 188: 11-17.
Clark, H. 2011. Animal vs measurement technique variability in enteric methane production. Is the measurement resolution sufficient? En E.J. McGeough y S.M. McGinn, eds. Actas de la 4th International Conference on Greenhouse Gases and Animal Agriculture, Banff, AB, Canadá.
De Klein, C.A.M. y Eckard, R.J. 2008. Targeted technologies for nitrous oxide abatement from animal agriculture. Aust. J. Exp. Agric. 48: 14–20.
De Klein, C.A.M. y Monaghan, R.M. 2011. The effect of farm and catchment management on nitrogen transformations and N 2 O losses from pastoral systems — can we offset the effects of future intensification? Curr. Opin. Environ. Sustain. 3: 396–406.
Eckard, R.J., Grainger, C. y de Klein, C.A.M. 2010. Options for the abatement of methane and nitrous oxide from ruminant production: A review. Livest. Sci. 130: 47–56.
EM. 2005. Ecosystems and human well‑being: biodiversity synthesis, Washington DC, Instituto de Recursos Mundiales.
FAO. 2016. GLEAM (Modelo de Evaluación ambiental para la ganadería mundial) Versión 1.0. Febrero 2016. Hoja Excel. FAO, Roma.
Funes-Monzote, F.R., Monzote, M., Lantinga, E.A., Van Keulen, E. 2009. Conversion of specialised Dairy Farming Systems into sustainable Mixed Farming Systems in Cuba. Environment, Development and Sustainability 11, 765-783. DOI: 10.1007/s10668-008- 91427.
Galindo, J. (2009 a). Los árboles como controladores de la producción de metano en rumen. VIII Taller Internacional Silvopastoril “Los árboles y arbustos en la ganadería”. Varadero, Matanzas, Cuba. 190 pp.
Galindo, J.; González, N.; Sosa, A.; Marrero, Y.; González, R.; Delgado, D.; Torres, V.; Aldana, A.; Cairo, J.; Sarduy, L. y Noda, A. (2009 b). Effect of bromoetahno sulfonic acid bacteria population and in vitro rumen fermentation. Cuban Journal of Agricultural Science. 43:43.
Galloway, J.N., Dentener, F.J., Capone, D.G., Boyer, E.W., Howarth, R.W., Seitzinger, S.P., Asner, G.P., Cleveland, C.C., Green, P.A., Holland, E.A., Karl, D.M., Michaels, A.F., Porter, J.H., Townsend, A.R. y Vörösmarty, C.J. 2004. Nitrogen cycles: past, present, and future. Biogeochemistry, 70: 153‑226.
Gerber, P.J., Steinfeld, H., Henderson, B., Mottet, A., Opio, C., Dijkman, J., Falcucci, A. y Tempio, G. 2013. Hacer frente al cambio climático a través de la ganadería. Evaluación global de las emisiones y las oportunidades de mitigación. Organización de las naciones unidas para la alimentación y la agricultura (FAO), Roma. 129 p.
Hernández, D.; Carballo, M. y Reyes, F. (2005). Manejo racional de una multiasociación árboles-pastos. En: André Voisin. Experiencia y aplicación de su obra en Cuba. (Ed. Milera, M.). 513 pp.
Iglesias, J. M.; Simón, L.; Hernández, I.; Castillo, E.; Ruíz, T.; Valdés, G.; Hernández, C. A. y Milera, M. (2007). Sistemas de producción basados en pastos, forrajes y leñosas forrajeras para la ceba vacuna. En: André Voisin. (Editora: Milera, M.). Experiencia y aplicación de su obra en Cuba. 547 pp.
IPCC (Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático). 2006. Capítulo 10: Emisiones resultantes de la gestión del ganado y del estiércol. En Directrices del IPCC de 2006 para los inventarios nacionales de gases de efecto invernadero. Volúmen 4: Agricultura, silvicultura y otros usos de la tierra, pp. 10.1–10.87.
IPCC. 2001. Climate Change 2001: The Scientific Basis. Working Group I, Third Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (J.T.Houghton, Y. Ding, D.J. Griggs, M. Noguer, P.J. van der Linder, X. Dai, K. Maskell, and H.L. Miller, Eds.) New York, N.Y.: Dambridge University Press. http://www.ipcc.ch/publications_and_data/pu-blica- tions_and_data_reports.shtml.
IPCC. 2009. Historical Overview of Climate Change Science: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I for National Greenhouse Gas Inventories. IPCC, Geneva, Switzerland. http://ipcc-wg1.ucar. edu/wg1/wg1-report.html.
Johnson, K.A., y Johnson, D.E. 1995. Methane emissions from cattle. J. Anim. Sci. 73: 2483–2492.
Lassey, K.R. 2007. Livestock methane emission: From the individual grazing animal through national inventories to the global methane cycle. Agric. Forest Meteorol. 142: 120–132.
Martínez, J., Guiziou, F., Peu, P. y Gueutier, V. 2013. Influence of treatment techniques for pig slurry on methane emissions during subsequent storage. Biosyst. Eng. 85: 347–354.
McAllister, T.A. y McGinn, S.M. 2011. Mitigation of greenhouse gas emissions from beef production in western Canada – Evaluation using farm-based life cycle assessment. Anim. Feed Sci. Technol. 166–167: 663–677.
McCaughey, W.P., Wittenberg, K. y Corrigan, D. 1999. Impact of pasture type on methane production by lactating beef cows. Can. J. Anim. Sci. 79: 221–226.
Milera, M. (2010). Mitigación del cambio climático a partir de sistemas de alimentación de pastoreo y ramoneo. Programa. Resúmenes. II Congreso Producción Animal Tropical. Tomo I. Palacio de Convenciones La Habana. Cuba. ISBN. 16pp.
Miranda, T.; Machado, R.; Machado, H. y Duquesne, P. (2007). Carbono secuestrado en ecosistemas agropecuarios cubanos y su valoración económica. Estudio de caso. Pastos y Forrajes. 30:483.
Moss, R.A., Givens, D.I. y Garnsworthy, P.C. 2000. The effect of supplementing grass silage with barley on digestibility, in sacco degradability, rumen fermentation and methane production in sheep at two levels of intake. Anim. Feed Sci. Technol. 55: 9–33.
Pezo, D. y Esquivel, J. 1998. Capítulo 13. Sistemas Silvopastoriles. En: Apuntes de clase curso corto: Sistemas agroforestales (Eds. F. Jiménez; A. Vargas). CATIE, Turrialba, Costa Rica. p. 289
Pinares-Patiño, C.S., Muetzel, S. y Wedlock, D.N. 2011. Strategies to reduce methane emissions from farmed ruminants grazing on pasture. Vet. J. 188: 11–17.
PNUMA, 2004. Land degradation in drylands (LADA): GEF grant request. Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente, Nairobi.
Pretty, J. N., Noble, A. D., Bossio, D., Dixon, J., Hine, R., Penning, T., Devries, Morrison I. L. 2006. Resource-conserving Agriculture Increases Yields in Developing Countries», Environmental Science and Technology, No. 40, 2006. 1114-1119 p.
Reid, R., Thornton, P.K., Mccrabb, G., Kruska, R., Atieno, F. y Jones, P. 2004. Is it possible to mitigate greenhouse gas emissions in pastoral ecosystems of the tropics? Environment, Development and Sustainability, 6: 91‑109.
Smith, P., Martino, D., Cai, Z., Gwary, D., Janzen, H., Kumar, P., MCcarl, B., Ogle, S., O’Mara, F., Rice, C., Scholes, B. and Sirotenko, O. 2007. Agriculture. In: Climate Change 2007: Mitigation. Contribution of Working Group III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (B. Metz, O.R. Davidson, P.R. Bosch, R. Dave, L.A. Meyer (eds)), Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA.
Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M. y HaanCees, D.E. 2006. La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). Roma, 493 p.
Waghorn, G.C., Woodward, S.L., Tavendale, M. y Clark, D.A. 2006. Inconsistencies in rumen methane production – effects of forage composition and animal genotype. Int. Congr. Series 1293: 115–118.




