Cultural factors in cacao production at Manabí-Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.33936/rehuso.v8i2.5744Keywords:
cultural factors, cocoa, production, associativityAbstract
The cultural factors of a population are very relevant, since they frame the characteristics that differentiate the different human groups. The objective of this study was to investigate how cultural factors influence cocoa production, identifying the perspectives of small producers and managers of competent public institutions in the cocoa sector of the province of Manabí, taking the associativity scheme, since it is considered that this presents benefits within the marketing chain of small rural producers. The research was methodologically framed in the interpretive paradigm, collecting qualitative data, through techniques such as semi-structured interviews and Focus Group. The case study method was applied, which allowed the problem to be studied in depth and in a natural way. The main results obtained are oriented towards the fact that in the quality of cocoa the relevance of cultural factors and organic production stands out, but at the same time there is a notable concern on the part of small cocoa producers, affirming that the new generations choose to dedicate themselves to other activities, which could be counterproductive for agricultural activity.KEY WORDS: ludic methodology, imaginative pedagogy, teaching- learning.
Downloads
References
Alonso, J. (2021). Cacao: el precio necesario para una vida digna. DW Hecho para las mentes. https://n9.cl/6yv91
Asociación Nacional de Exportadores de Cacao [ANECACAO], (2019). Cacao nacional. ANECACAO., https://bit.ly/2tFra8j
Borja, C., Quinatoa, G., & Baculina, V. (2017). La asociatividad de las organizaciones sociales del sector subtrópico de la provincia Bolívar. Revista Observatorio de la Economía Latinoamericana, 53, https://n9.cl/xn0v2
Bula, A. (Agosto de 2020). Importancia de la Agricultura en el Desarrollo.Informes del Observatorio UNR N° 50. Universidad Nacional del Rosario. https://n9.cl/bm5k7
Burgos Cañas, D., & Fonseca Pinto, D. (Enero - Abril de 2020). Asociatividad empresarial: una estrategia para las organizaciones del sector cacaotero del municipio de Fortul Arauca. Aibi revista de investigación, administración e ingeniería, 8(1), 91-100. doi:10.15649/2346030X.621
Camarero, L., de Grammont, H., & Quaranta, G. (2020). El cambio rural: una lectura desde la desagrarización y la desigualdad social. Revista Austral de Ciencias Sociales(38), 191-211. doi:https://doi.org/10.4206/rev.austral.cienc.soc.2020.n38-10
Carrera, M. (2014). Análisis sobre el desarrollo de la comercialización internacional del cacao fino o de aroma del 2002 al 2012, su producción e impacto económico, político y social. [Tesis de maestria, Pontificia Universidad Católica del Ecuador]. Repositorio de Tesis de grado y Posgrado. https://n9.cl/y8cvo
Castillo-Quero, M., & Guerrero-Baena, M. (2019). Caracterización estructural, productiva y financiera de las explotaciones de jóvenes agricultores. ITEA. Información Técnica Económica Agraria, 115(1), 62-82. https://doi.org/10.12706/itea.2019.004.
Coraggio, J. L. (2020). Economía social y economía popular: Conceptos básicos. Serie Consejeres, 1. Coraggio Economía. https://n9.cl/0k848
Duesberg, S., Bogue, P., & Renwick, A. (2017). Agricultura de jubilación o crecimiento sostenible: opciones de transferencia de tierras para agricultores sin sucesor. Politica de Uso de la Tierra, 61, 526-535. doi:https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2016.12.007.
Fajardo, D. (2011). De la competencia comunicativa a la competencia intercultural: una propuesta teórica y didáctica para la educación intercultural en Latinoamérica. Revista Pueblos y fronteras digital, 6(12), 5-38. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2011.12.121
FAO. (Octubre de 2005). Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, Agricultura y Dialogo de Culturas: https://n9.cl/sn0th
González , M., & Montero, I. (2020). ¿Por qué te vas? Las políticas de desarrollo rural como instrumento de integración de la juventud rural en Andalucía. Kultur: revista interdisciplinària sobre la cultura de la ciutat, 7(14), 35-66. doi: http://dx.doi.org/10.6035/Kult-ur.2020.7.14.1
Grupo Banco Mundia. (2023). Banco Mundial Datos. https://n9.cl/07qqt.
Guerra, I. C. (2006). Pesquisa qualitativa e análise de conteúdo: sentidos e formas de uso. Principia Editora, Lda, Estoril. https://n9.cl/x4mhj
Mendoza, M., Castillo, I., & Montes-Rentería, R. (2022). Jóvenes aprendiendo agricultura en comunidades rurales de Veracruz, México. Revista Temario Cientifico, 2(1), 39-49. DOI: https://doi.org/10.47212/rtcAlinin.1.2.4
Ministerio de Agricultura y Ganadería [MAG]. (Octubre de 2019). Gobierno de la Republica de del Ecuador, Ministerio de Agricultura y Ganadería/ Noticias. Recuperado el 2022, de Ecuador continuará como el principal exportador de cacao fino de aroma: https://n9.cl/0r7e6
Muñoz, D., Morillas, A., & Nuñez, M. (2019). La cultura corporativa: claves de la palanca para la verdadera transformación digital. Revista Prisma Social(25), 439-463. https://n9.cl/tkadj
Naciones Unidas. (2015). Conferencia de las Naciones Unidas sobre Comercio y Desarrollo. El papel de los pequeños agricultores en la producción y el comercio sostenibles de los productos básicos, Ginebra, 1-20. https://n9.cl/6w7km
Organización Internacional del Trabajo [OIT]. (noviembre de 2017). Organización Internacional del Trabajo. Recuperado el diciembre de 2017, de Diversificación económica de la economía rural: https://n9.cl/7h24r.
PRO ECUADOR. (Julio de 2017). PRO ECUADOR Instituto de Promoción de Exportaciones e Inversiones. Perfil Sectorial de Cacao y Elaborados para el inversionista 2017: https://n9.cl/hs5wo.
Romero, V., & Tomala, M. (2016). Evolución de las exportaciones de cacao en el ecuador y su impacto en el producto interno bruto. Periodo 2011 – 2015. [Tesis de Ingeniería en Gestión Empresarial Facultad de Ciencias Administrativas, Universidad de Guayaquil]. Repositorio Institucional de la Universidad de Guayaquil. https://n9.cl/wy6z8
Sánchez Molina, A., & Murillo Garza, A. (2021). Enfoques metodológicos en la investigación histórica: cuantitativa, cualitativa y comparativa. Debates por la Historia, 9(2), 147-181. doi:https://doi.org/10.54167/debates-por-la-historia.v9i2.792
Schwab, F., Calle-Collado , A., & Muñoz, R. (2020). Economía social y solidaria y agroecología en cooperativas de agricultura familiar en Brasil como forma de desarrollo de una agricultura sostenible. CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, 98, 189-211. doi:DOI: 107203/CIRIEC-E.98.14161.
Sepúlveda, W.S, Ureta, I., Mendoza, C., & Chekmam, L. (2017). Ecuadorian Farmers Facing Coffee and Cocoa Production Quality Labels. Journal of International Food & Agribusiness Marketing. doi: 10.1080/08974438.2017.1413612
Sepúlveda, W. S., Maza, M. T., Uldemolins, P., & Cantos, E. G. (2022). Linking Dark Chocolate Product Attributes, Consumer Preferences, and Consumer Utility: Impact of Quality Labels, Cocoa Content, Chocolate Origin, and Price. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 25(5), 518-537. doi:https://doi.org/10.1080/08974438.2021.1908924
Sepúlveda, W. S., Ureta, I., Mendoza, C., & Chekmam, L. (2018). Ecuadorian Farmers Facing Coffee and Cocoa Production Quality Labels. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 30(3), 276-290. doi:10.1080/08974438.2017.1413612
Superintendencia de Economía Popular y Solidaria. (2011). LEY-001 | Ley Orgánica de Economía Popular y Solidaria (LOEPS). PRESIDENCIA DE LA REPUBLICA DEL ECUADOR: https://n9.cl/qyita
UNESCO. (Octubre de 2001). UNESCO biblioteca digital. Declaración Universal de la UNESCO sobre la Diversidad Cultural: https://n9.cl/vhujg
Ureta, I., & Fernández, L. (2020). La trasmisión de precios a pequeños productores. Economía y Desarrollo, 163(1), 1-15. https://n9.cl/f92c1
Vargas, E., Molina, X., & Cevallos, E. (2022). Recorrido histórico de la importancia del cacao para la economía de Ecuador. Sinergias Educativas. https://doi.org/10.37954/se.vi.193
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maritza Irinuska Ureta Zambrano , Rosario Beatriz Mera Macías,Susana Manuela Franco Faria de Sousa, Juan Manuel Vera Delgado

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
