Pancreatitis aguda y óptimas medidas del soporte nutricional

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33936/qkrcs.v7i1.4990

Keywords:

manejo de la enfermedad, pancreatitis, nutrición enteral

Abstract

Acute pancreatitis is a disease of great clinical importance, the initial management of the patient will depend on the presence of complications or recurrence of the disease. Symptomatology or clinical features include abdominal pain, nausea and vomiting. The diagnosis is based on early nutritional support in the patient and thus reduce morbimortality. In the present article, a literature review was performed with the aim of demonstrating that currently nutritional management in acute pancreatitis is mainly based on early nutrition, considering its benefits such as the maintenance of the integrity of the intestinal barrier, the decrease in the number of infectious complications and above all fewer days of hospitalization in these patients. For this reason, enteral nutrition is considered to be the choice over parenteral nutrition, considering the safety and tolerability of the former.  Materials and Methods: A bibliographic review of scientific articles was carried out in different databases, such as: Scielo, pubmed, lilacs and Google Scholar, introducing as key words: Disease management; acute pancreatitis; enteral nutrition. Discussion. Within the nutritional management, in oral nutrition it is more advisable and feasible to use the nasogastric tube due to several factors, among them is the stimulation of the pancreatic enzyme, on the other hand, the nasojejunal tube is advisable when the patient is hemodynamically stable. Conclusions. Enteral nutrition (nasogastric or nasojejunal tube) depends on the patient's tolerance, in addition, the correct monitoring evolution provides hospital discharge.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Boadas J, Balsells J, Busquets J, Codina-B A, Darnell A, Garcia-Borobia F, Ginés A, Gornals J, Gruartmoner G, Ilzarbe L, Merino X, Oms L, Puig I, Puig-Diví V, Vaquero E, Vida F, Molero X. Valoración y tratamiento de la pancreatitis aguda. Documento de posicionamiento de la Societat Catalana de Digestologia, Societat Catalana de Cirurgia y Societat Catalana de Pàncrees. Gastroenterol Hepatol [Internet]. 2022;38(2):82-96. Disponible en: http://dx.doi.or10.1016/j.gastrohep.2014.09.006

Rodríguez ME, Yánez PA, Zapata PRZ, Novoa AEN. Recomendaciones en el manejo actual de la pancreatitis aguda. RECIMUNDO [Internet]. 2020;4(2):86-93. Disponible en: https://doi.org/10.26820/recimundo/4.(2).mayo.2020.86-93

Castro-Pérez DI, Chirinos-Alvarado JP, Roque-Quezada JCE. Factores asociados al éxito de la nutrición vía oral precoz en pancreatitis aguda. Rev Cir [Internet]. 2022;74(1):120-2. Disponible en: http://dx.doi.org/10.35687/s2452-454920220011478

Arroyo-Sánchez A. Controversias en la terapia nutricional de la pancreatitis aguda grave. Rev Chil Nutr [Internet]. 2020;47(2):292-8. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000200292

Mayorga-Garcés A, Otero-Regino W, Parga-Bermúdez J. Nutrición en pancreatitis aguda: nuevos conceptos para un viejo problema. Rev Colomb Gastroenterol [Internet]. 2020;35(4):465-70. Disponible en: https://doi.org/10.22516/25007440.447

Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL. Sabiston. Tratado de Cirugía. Fundamentos biológicos de la práctica quirúrgica moderna. 21a ed. Barcelona: Elsevier; 2022. Disponible en: https://www.berri.es/pdf/SABISTON%20TRATADO%20DE%20CIRUGIA%E2%80%9A%20Fundamentos%20biol%C3%B3gicos%20de%20la%20pr%C3%A1ctica%20quir%C3%BArgica%20moderna/9788413821801

Huerta-Mercado TJ. Tratamiento médico de la pancreatitis aguda. Rev Med Hered [Internet]. 2013;24(3):231-6. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2013000300010&lng=es

Escudero E., Sastre A. Nutrición y pancreatitis. Nutr Clin Med [Internet]. 2014;(2):47-57. Disponible en: https://nutricionclinicaenmedicina.com/wp-content/uploads/2022/05/v24n1-1.pdf

Álvarez-Aguilar Pablo Andrés, Dobles-Ramírez Carlos Tobías. Pancreatitis aguda: fisiopatología y manejo inicial. Acta Méd Costarric [Internet]. 2019;61(1):13-21. Disponible en: https://www.scielo.sa.cr/pdf/amc/v61n1/0001-6002-amc-61-01-13.pdf

Fernández Castroagudin J, Iglesias Canle J, Domínguez Muñoz JE. Estratificación del riesgo: marcadores bioquímicos y escalas pronósticas en la pancreatitis aguda. Medicina Intensiva [Internet]. 2003;27(2):93-100. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0210-5691(03)79876-3

Cecenarro RR, Bonci L, Kasparian A, Gramática (h) L. Nutrición enteral temprana en pacientes con pancreatitis agudas leves: estudio clínico randomizado. Rev Fac Cien Med Univ Nac Córdoba [Internet]. 2018;75(4):240-7. Disponible en: https://revistas.unc.edu.ar/index.php/med/article/view/18420

Bustamante DB, García A, Umanzor W, Leiva L, Barrientos A, Diek L. Pancreatitis Aguda: Evidencia Actual. Archivos de Medicina [Internet]. 2018;14(1):10. Disponible en: https://www.itmedicalteam.pl/articles/pancreatitis-aguda-evidencia-actual.pdf

Chávez-Aguilar LA, Peña-Vélez R. Pancreatitis aguda en niños con enfermedades hematooncológicas: aspectos clínicos y tratamiento. Boletín Médico del Hospital Infantil de México. 2022;78(2):95-101. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/pdf/bmim/v78n2/1665-1146-bmhim-78-2-95.pdf

Vargas MV, Mesén MM. Generalidades de la pancreatitis aguda. Revista Médica Sinergia [Internet]. 2022;7(5):e809. Disponible en: https://doi.org/10.31434/rms.v7i5.809

Ministerio de Salud Pública de República Dominicana. Protocolo de manejo nutricional del paciente con pancreatitis aguda. 1a ed. Santo Domingo, República Dominicana: Ministerio de Salud Pública; 2018. Disponible en: https://repositorio.msp.gob.do/bitstream/handle/123456789/910/Protocolo%20de%20Manejo%20Nutricional%20del%20Paciente%20con%20Pancreatitis%20Aguda.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Sánchez AC, García JA. Pancreatitis aguda. Bol Med Hosp Infant Me [Internet]. 2012;69(1):3-10. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/pdf/bmim/v69n1/v69n1a2.pdf

Lorenzo D, Debourdeau A. Pancreatitis aguda. EMC - Tratado de Medicina [Internet]. 2022;26(1):1-8. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S1636-5410(22)46039-9

Guidi M, Curvale C, Pasqua A, Hwang HJ, Pires H, Basso S, et al. Actualización en el manejo inicial de la pancreatitis aguda. Acta Gastroenterol Latinoam [Internet]. 2019;49(4):306-35. Disponible en: https://www.actagastro.org/numeros-anteriores/2019/Vol-49-N4/Vol49N4-PDF06.pdf

Pilamunga CL, Villafuerte JE. Diagnosis and Treatment of Acute Pancreatitis: Bibliographic Review. ESPOCH Congresses: The Ecuadorian Journal of STEAM [Internet]. 2021;1(6):1502-13. Disponible en: http://dx.doi.org/10.18502/espoch.v1i6.9638

Anaya-Ayala JE, Porres-Aguilar M, Mora-Loya CA, Porres-Muñoz M. Pancreatitis aguda grave: implicaciones en su pronóstico y manejo. Rev Gastroenterol Mex [Internet]. 2008;73(1):40-6. Disponible en: http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-pdf-13131671

Remes-Troche JM, Amaya-Echanove T, Bosques-Padilla FJ, GuzmánTerrones MT, Marín-López E, Maroun-Marún C, et al. Guía clínica de diagnóstico y tratamiento de pancreatitis aguda. Epidemiología, etiología, diagnóstico y tratamiento. Revista de Gastroenterología de México [Internet]. 2021;86(2):133-9. Disponible en: http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-pdf-X0375090607232685

Báez A, Benítez A, Bueno E, Luraschi V. Protocolo de manejo nutricional en pacientes con pancreatitis aguda. Anales de la Facultad de Ciencias Médicas [Internet]. 2012;45(2):71-84. Disponible en: http://archivo.bc.una.py/index.php/RP/article/view/390

Arroyo-Sánchez A, Aguirre-Mejía R. Gastric and oral feeding in severe acute pancreatitis. Arq Gastroenterol [Internet]. 2021;58:402-4. Disponible en: https://doi.org/10.1590/s0004-2803.202100000-68

García-Alonso FJ. Nutrición en pancreatitis aguda. Nutr Hosp [Internet]. 2012;27(2):333-40. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v27n2/02_revision_01.pdf

Losada HF, Troncoso AI, Curitol SM, Sanhueza FAS, Silva JA. Nutrición vía oral precoz en pancreatitis aguda. Estudio de cohorte. Revista de Cirugía [Internet]. 2021;73(4):470-5. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/revistacirugia/v73n4/2452-4549-revistacirugia-73-04-0470.pdf

Machain G, Nayar G, Medina C, Segovia H, Riquelme EK, Chaparro A. Manejo nutricional e inicio de la vía oral en la pancreatitis aguda biliar. Revisión de casos en la Segunda Cátedra de Clínica Quirúrgica del Hospital de Clínicas del periodo 2013-2018. Cirugía Paraguaya [Internet]. 2021;45(3):7-10. Disponible en: http://scielo.iics.una.py/pdf/sopaci/v45n3/2307-0420-sopaci-45-03-7.pdf

Esmer D, Rivera-Villalobos O, Hernández-Sierra JF, Valencia-Sánchez LD, Sánchez M. Tolerancia a la alimentación inmediata en los pacientes con pancreatitis biliar leve. CIRU [Internet]. 2021;89(2):5403. Disponible en: https://www.scielo.org.mx/pdf/cicr/v89n2/0009-7411-cir-89-2-243.pdf

Gutiérrez-Salmeán G, Peláez-Luna M. Terapia nutricional en el paciente con pancreatitis aguda: guía práctica para el inicio del apoyo nutricio enteral. Rev Gastroenterol Mex [Internet]. 2010;75(1):67-76. Disponible en: http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-pdf-X0375090610498425

García A, García P. Tratamiento nutricional de los enfermos con pancreatitis aguda: cuando el pasado es presente. Nutr Hosp [Internet]. 2008;23:52-8. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v23s2/original7.pdf

Peña EG, De la Torre EM, De la Torre AM. Nutrición artificial y pancreatitis aguda: revisión y actualización. Nutr Hosp [Internet]. 2007;22(1):25-37. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v22n1/revision2.pdf

Arvanitakis M, Ockenga J, Bezmarevic M, Gianotti L, Krznarić Ž, Lobo DN, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition in acute and chronic pancreatitis. Clinical Nutrition [Internet]. 2020;39(3):612-31. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.01.004

Ramanathan M, Aadam AA. Nutrition Management in Acute Pancreatitis. Nutrition in Clinical Practice [Internet]. 2019;34(S1):S7-12. Disponible en: https://doi.org/10.1002/ncp.10386

Faccioli JM, Sicchieri DR, Resende VR, Bertonsello E, Samamoto Ikeda MD, Rosario del Lama DU. Cuidados nutricionales en pacientes con soportes nutricionales. Parte 1. Revista FELANPE [Internet]. 2014;2(3):13-9. Disponible en: https://felanpeweb.org/wp-content/uploads/2015/08/Revista-3-felanpe.pdf

Published

2023-01-15

Issue

Section

Nutrición y Dietética