Optimización de la extracción de polifenoles totales a partir de la semilla de Syzygium malaccense

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33936/qkrcs.v8i1.6015

Abstract

Polyphenols are secondary metabolites widely distributed in the plant kingdom. They have been used in natural medicine in the form of plant extracts to alleviate various conditions and diseases. For this reason, the objective of the present work was the optimization of the extraction process of the total polyphenol content from the seed of Malayan apple (Syzygium malaccense). The content of soluble substances, moisture, fat and ash content were determined from the plant material. In addition, the presence of phenolic compounds was corroborated by phytochemical screening and then the extraction process was optimized according to the total polyphenol content. The highest extraction of total polyphenols was obtained with 30% ethanol, extraction time of 2 h, temperature of 65 ˚C and solvent drug ratio of 1 g/5 ml. The optimized Malaysian apple seed extract exhibited 9071 mg/l total polyphenols and an antioxidant capacity of 1023.3 µmol/g. The extract is recommended for use in the formulation of dietary supplements and phytotherapeutic products aimed at promoting cardiovascular health, reducing oxidative stress and strengthening the immune system.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Shoji Y, & Nakashima H. Nutraceutics and delivery systems. J of drug target. 2004;12(6):385-91. https://doi.org/10.1080/10611860400003817

Mateus N & de Freitas V. Anthocyanins as food colorants. In Anthocyanins: biosynthesis, functions, and applications. New York, NY: Springer New York; 2008, p. 284-304. https://doi.org/10.1007/978-0-387-77335-3_9

Bhowmik D, Gopinath H, Kumar BP, Duraivel S, & Kumar KS. Nutraceutical-a bright scope and opportunity of Indian healthcare market. The Pharma Innovation 2013;1(11, Part A): 29. www.thepharmajournal.com

Tomás-Barberán FA. Los polifenoles de los alimentos y la salud. Alimentación, Nutrición y Salud 2003; 1136(4815/03): 41-53. https://digital.csic.es/handle/10261/18042

de la Rosa-Hernández M, Wong-Paz JE, Muñiz-Márquez DB, Carrillo-Inungaray, ML, & Sánchez-González JM. Compuestos fenólicos bioactivos de la toronja (Citrus paradisi) y su importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Rev Mexicana de Ciencias Farmacéuticas 2016; 47(2): 22-35. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57956610003

Suriyavathana M, Usha V, & Shanthanayaki M. Studies on phytochemical analysis and antioxidant activity of selected medicinal plants from Kolli hills. J of pharm Res 2010;3(2): 260-62. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20103155359

Ncube NS, Afolayan AJ, & Okoh AI. Assessment techniques of antimicrobial properties of natural compounds of plant origin: current methods and future trends. African J of biotechnology 2008;7(12). https://doi.org/10.5897/AJB07.613

Camacho-Romero OI, Melgarejo-Gómez S, & De-la-Rosa-Torres C. Extracción y evaluación de los metabolitos secundarios de extractos etéreos del fruto Syzygium cumini (Jambool). Rev Tecnología En Marcha 2017;30(1): 113-120. http://dx.doi.org/10.18845/tm.v30i1.3090

Arencibia JA, Rodríguez D, Casariego A, Salas E, & García MA. Obtención de un colorante rosado líquido a partir de la manzana malaya (Syzygium malaccense [L.] Merr. et Perry) de uso potencial en la industria alimentaria. Cienc y Tecnol de Alimentos 2020; 30(2): 46-51. https://www.revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/133

Camelo DO. Contribución al estudio fitoquímico de frutos de Syzygium paniculatum (G.) y evaluación de su actividad antioxidante. Universidad Distrital Francisco José de Caldas; Bogotá; Colombia; 2016. http://hdl.handle.net/11349/3477

Flores LZY, Campos DAP, Quiroga SEH, et al. Características fitoquímicas y toxicológicas de la semilla Swietenia humilis Zuccarini y su efecto hipoglucemiante. Rev Cubana Farm 2019;52(1):1-12. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=93929

Miranda M, & Cuellar A. Manual de Prácticas de Laboratorio. Farmacognosia y Productos Naturales. Instituto de Farmacia y Alimentos. Universidad La Habana-Cuba; 2000, p. 25-49, 74-79.

Slinkard K, & Singleton VL. Total phenol analysis: automation and comparison with manual methods. American J of enology and viticultur. 1977;28(1):49-55. https://doi.org/10.5344/ajev.1977.28.1.49

Panchana Tigrero DR, & Velásquez Chalco AM. (2018). Estudio farmacognóstico y químico comparativo de las semillas de mimusops sp en dos estados de maduración. Universidad de Guayaquil: Ecuador; 2018. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/33759

Bulgarin Peralta LK., & Loor Hidalgo JI. Estudio preliminar fitoquímico y farmacognostico de la corteza del fruto y del compuesto graso de la semilla amarga de achotillo (Nephelium lappaceum L.). Universidad de Guayaquil: Ecuador; 2018. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/29792

Jiménez Yanza CP, & Tixe Guamán IB. Evaluación farmacognóstica y fitoquímica del extracto obtenido a partir de las semillas de Passiflora quadrangularis L. (Badea) cultivada en la zona costera del Ecuador. Universidad de Guayaquil: Ecuador; 2017. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/21877

Fu L, Xu BT, Xu XR, Qin XS, Gan RY, & Li HB. Antioxidant capacities and total phenolic contents of 56 wild fruits from South China. Molecules 2010;15(12): 8602-617. https://doi.org/10.3390/molecules15128602

Arias CO. Estudio farmacognóstico y fitoquímico preliminar de las semillas de la granada Punica granatum L (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas); 2018. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/33498

Gracia YA. Caracterización química y biológica de extractos crudos de la semilla de Ebenopsis ebano (Ébano) (Doctoral dissertation), Universidad Autónoma de Nuevo León, México; 2008. http://eprints.uanl.mx/id/eprint/20817

Douglas RBC, Lópes IGD, Gonzáles M, & Moreno MJ. (2005). Evaluación fisico-química de la semilla y del aceite de corozo (Acrocomia aculeata J.). Grasas y Aceites 2005;56(4): 311-16.

Cervantes Casas CA, & Torres Puse JR. Optimización de la formulación para el aprovechamiento de las semillas de zapallo (Cucurbita maxima duch) en la elaboración de galletas fortificadas. Universidad Nacional Predo Ruiz Gallo: Perú; 2018. https://hdl.handle.net/20.500.12893/1503

Zhi-Cen, L. General control methods for vegetable drugs. World Health Organization. Ginebra: Suiza; 1980.

WHO [World Health Organization]. 1998. Quality control methods for medicinal plant materials. WHO/PHARM/92.559. Ginebra: Suiza; 1998.

Evans WC. Chapter 16. Quality control. In: Trease and Evans’ Pharmacognosy. 16th Ed. W. B. Sauders. London: UK; 2009, p. 121-125.

Chanda, S. Importance of pharmacognostic study of medicinal plants: An overview. J of pharmacog and phytochem 2014;2(5):69-73. https://www.phytojournal.com/archives/2014.v2.i5.246/importance-of-pharmacognostic-study-of-medicinal-plants-an-overview

Pulido HG, De la Vara Salazar R, González PG, Martínez CT., & Pérez MDCT. Análisis y diseño de experimentos. Ed. McGraw-Hill. New York: USA; 2012.

Tyrrell HJV. The origin and present status of Fick’s diffusion law. J of chemical education 1964;41(7):397. https://doi.org/10.1021/ed041p397

Muller Tito, KE. Capacidad antioxidante y contenido de flavonoides entre las semillas de Chia Negra (salvia nativa) y Chia Blanca (salvia hispánica l.) Puno, Perú; 2015. http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/2376

Camacho RO, Melgarejo GS, de la Rosa TC, et al. Phenol and anthocyanin content and correlation with the antioxidant capacity of Syzygium cumini (L.) Skeels, (jambolan). Rev Cubana Plantas Medicinales 2016;21(1):63-70. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=65374

Olivet, ES, de la Caridad Sánchez-Milán D, Cuéllar AC, Marín RM, Arencibia JA, & García-Beltrán JA. (2020). Estudio farmacognóstico de Hymenocallis caribaea (Amaryllidaceae). Rev Del Jardín Botánico Nacional 2020;41: 109–17. https://www.jstor.org/stable/26975233

Published

2024-04-10

Issue

Section

Bioquímica y Farmacia