Historical formation of the second world diet: period 1950-1970

Authors

  • Carlos A. Zambrano Argandoña

DOI:

https://doi.org/10.33936/rehuso.v1i1.290

Keywords:

economic cycle, international division of labor, town and country, world agricultural trade.

Abstract

The process of capital accumulation has as one of its fundamental elements the exploitation of the labor force, so that this exists, food intake is necessary. In this regard, the need for cheap food is crucial in the reproduction of the social system and the consolidation of a peripheral internal market. If this low wage is added in amount, it should be understood that food and its price will reflect this situation. The historical growth of powers such as the United States and the European Union over the twentieth century, determined competition between the two hegemons for world dominance. In this regard, an important part of the process is made up of the food item. Thus, the central  tenet of this trial in relation to the food problem is that the expanded reproduction of capital needed cheap food. Question is not simple, since the prices of products and raw materials are subject to the prevailing global economic cycle.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adams, W. (1982). Los Estados Unidos de América. México, D.F. Editorial Siglo XXI.

Bagú, S. (1997), Catástrofe Política y Teoría Social. México, D.F. Editorial Siglo XXI.

Burbach, R. y Flyn, P. (1983), Las agroindustrias transnacionales. Estados Unidos y América Latina. México, D.F. Editorial Era.

Cordeu, J. (1996), El sector agrícola en el proceso de integración latinoamericana. México, D.F. Estudios Agrarios, Nº2. Procuraduría Agraria.

Freebairn, D. (1997), “La Ley Agrícola 1996 de Estados Unidos y su desafío a los productores mexicanos”. México, D.F. Estudios Agrarios, Nº7. Procuraduría Agraria.

French-Davis, R. (1989), “Ajuste y Agricultura en la América Latina: Un examen de algunos temas”. México, D.F. Trimestre Económico, Nº 22. Fondo de Cultura Económica.

León, A. (1996), “¿Existe realmente una nueva política agrícola común europea?”. Felipe Torres, Carmen del Valle, Eulalia Peña (Coords). El reordenamiento agrícola en los países pobres. México, D.F. UNAM-IIE.

McMichael, P. (01/2009), A food regime genealogy, disponible en URL: http://dx.doi.org/10.1080/03066150902820354. The Journal of Peasant

Studies, 36:1, 139-169, DOI: 10.1080/03066150902820354. USA. Cornell University.

Ribier, V. (1994), “Impactos de las políticas económicas y agrícolas en América Latina”. En: Thierry Linck, Agriculturas y campesinados de América Latina. Mutaciones y recomposiciones. México, D.F. Fondo de Cultura Económica.

Rubio, B. (1995), “La vía agroexportadora neoliberal en América Latina y el nuevo orden agrícola internacional”. En: Alejandro Encinas: El campo mexicano en el umbral del siglo XXI. México, D.F. Editorial Espasa Calpe.

Sánchez, J. (1982), Del campo a la ciudad. España. Editorial Salvat.

Teubal, M. (03/1979), “La crisis alimenticia y el tercer mundo: una perspectiva latinoamericana”. México, D.F. En: Economía Política de América Latina, No. 2. Centro de Investigación y Docencia Económica.

Trápaga, Y. (1996), “Panorama regional de la producción de alimentos en el mundo”. En: Felipe Torres, Carmen del Valle, Eulalia Peña (Coords). El reordenamiento agrícola en los países pobres. México, D.F. UNAM-IIE.

Twomey, M., y Helwege, A. (1991), Modernización y estancamiento. La agricultura latinoamericana en los años noventa. México, DF. Fondo de Cultura Económica.

Published

2017-04-17