Competition and competitiveness in the management of agricultural organizations in Ecuador: the case of the producers from Manabí and Esmeraldas

Authors

  • Jhonny S. Villafuerte Holguín
  • Oswaldo A. Franco
  • Lorena C. Luzardo

DOI:

https://doi.org/10.33936/rehuso.v1i2.305

Keywords:

Sustainable development; Leadership; entrepreneurship; Communities; rural enterprises.

Abstract

Dependence on oil exports, matter that jeopardizes their sustainable development continues in the current economic model of Ecuador. The new productive matrix presented by the vice presidency of the Republic poses challenges that demand changes in the population of the commodity base. This work of descriptive character, aims to assess competencies for management organizational partner of the associations of agricultural producers. For this purpose apply the competency model for the management  of  rural  agrobusiness  presented  by  Food  and Agriculture  Organization  (FAO)  in  (2006).  For  the  data collection, we attend the interview semi structured and the observation of management style of 14 leaders of organizations of agricultural producers in the provinces of Manabi and Esmeraldas. We apply the approach to direct actors, since it facilitates the approach  to  the  development  process  in  which  participants perform. As a result is a matrix on the State of development of competencies for the management of the rural productive enterprises.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BROWN, L., LAFOND, A., y MACINTYRE, K. (2001). Measuring capacity building. MEASURE Evaluation. Carolina Population Center, University of North Carolina at Chapel Hill

CHASKIN, N. (2001). Building Community Capacity: A Definitional Framework and Case Studies from a Comprehensive Community Initiative. Urban Affairs Review, 36 (3), 291•323.

DINI, M. (1996). Políticas Públicas para el Desarrollo de Redes de Empresas. La Experiencia Chilena, en Redes y Regiones: Una Nueva Configuración. Revista Latinoamericana de Estudios del Trabajo, Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales, México.

FAO-IICA-PRODAR (2007). Sistema agroproductivo, cadenas y competitividad. Curso de gestión de agronegocios en empresas asociativas rurales en América Latina. Recuperado de http://infoagro.net/programas

FAO-IICA-PRODAR. (2006). Gestión de agronegocios en empresas asociativas rurales: curso de capacitación. Diseño curricular / IICA- PRODAR, FAO. Lima: IICA.

GARCÍA, R., y GARCÍA MORENO, A. (2010).La gestión para resultados en el desarrollo. Avances y desafíos en América Latina y el Caribe BID.

HERNÁNDEZ, E. (2000). La competitividad industrial en México. Recuperado de: http://books.google.com.mx/books.

IICA-PRODAR, FAO. (2006). Gestión de agronegocios en empresas asociativas rurales: curso de capacitación. Diseño curricular / Lima: IICA, 2006. Recuperado de http://repiica.iica.int/docs/B0308e/B0308e.pdf

INEC. (2010). Censo nacional de población del Ecuador.

INEC. (2012). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua (ESPAC). Disponible en http://www.ecuadorencifras.gob.ec

INEC. (2013). Tecnologías de la Información y Comunicaciones (TIĆS) 2013. Disponible en http://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos

INSTITUTO INTERAMERICANO DE COOPERACIÓN PARA LA AGRICULTURA, IICA. (2006). Gestión de Agronegocios en Empresas Asociativas Rurales.

LAZO, F. (2011). “Formación jurídica, competencias y métodos de enseñanza: premisas”. Revista Ius et Praxis, Año 17, Nº 1 2011, pp. 249-262. Recuperado de http://www.scielo.cl/pdf/iusetp/v17n1/art11.pdf.

LETTELIER, D., y BERTOTTO, C. (s/f). “Competencias requeridas en la gestión del desarrollo de los territorios rurales”. Educación y Comunicación INCIHUSA•CONICET Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo Mendoza, Argentina

MORÁN, J. (2010). Capital Social: Las redes sociales y su impacto sobre el desarrollo socioeconómico. Recuperado de: ww.eumed.net/libros/2010f/860/

ORGANIZACIÓN MUNDIAL PARA LA ALIMENTACIÓN. FAO (2012). Formación de líderes rurales. Fortaleciendo capacidades en América Latina y el Caribe, p. 24. Disponible en http://www.fao.org/3/a•i2671s.pdf

PAREDES, A. (2005). Definiciones de Creatividad. ALFPA. Perú

PNUD. (1998). Declaración de las naciones unidas para el desarrollo. New York. Estados Unidos.

RIVEROS, H. (2004). En FAO-IICA-PRODAR (2007).Sistema agroproductivo, cadenas y competitividad.

ROSALES, R. (1997). La Asociatividad como estrategia de fortalecimiento de las PyMes. Universidad de Texas Bueno. Competitividad de la empresa. México. Ed.UAM.

SASTRE, S. y DE LOS RÍOS, I. (2011). Capacity building in development projects. Procedia – Social and behavioral Sciences.

TOSHIRO, V., SASTRE, S., y DE LOS RÍOS, I. (2012). Construcción de capacidades para la gestión de proyectos de desarrollo rural. Un enfoque desde las competencias. Departamento de Planificación y Gestión Sostenible del Desarrollo Rural/Local. Universidad Politécnica de Madrid. Disponible en http://oa.upm.es/19189/1/INVE_MEM_2012_108606.pdf

VALDEZ, L.R. (2007). Comunidades Productivas: Asociatividad y Producción en el Territorio. Recuperado de: www.eumed.net/libros/2007a/268/

VILLAFUERTE, J., INTRIAGO. E. (2016). Productive Matrix Change in Ecuador and the Petroleum Crisis. Case Study: Entrepreneurs and Productive Associations. Journal of business 1. Disponible en file:///C:/Users/Usuario/AppData/Local/Temp/18•117•1•PB.pdf

VILLARREAL, R. (2002). México Competitivo 2020, Un Modelo de competitividad para el Desarrollo. México. Editorial Océano.

Published

2017-04-17