Contenido Acumulado Vol. 6 / Cumulative Content Vol. 6

Autores/as

  • Aquatechnica Equipo Editorial Universidad Técnica de Manabí, Ecuador

Resumen

Contenido Acumulado Vol. 6 / Cumulative Content Vol. 6

No. 1: 1-72

 

Pág.

Páginas preliminares

 

i-viii

Editorial

 

viii

Original article |Artículo original

Hematological Changes in Orthopristis rubra (Cuvier 1830) (Haemulidae: Haemulinae) During the Transition from Natural Environment to Confinement

Cambios Hematológicos en Orthopristis rubra (Cuvier 1830) (Haemulidae: Haemulinae) durante la Transición del Entorno Natural al Confinamiento

César A Fischer Godoy ,  Mauro Nirchio

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.6242

https://doi.org/10.5281/zenodo.10783174

 

1-12

 

 

 

Artículo original|Original article

Rendimiento en canal y calidad sensorial de la carne del pocoyo, Dormitator latifrons (Richardson, 1844) en policultivo con la tilapia azul, Oreochromis aureus (Steindachner, 1864)

Carcass yield and sensory quality of the meat of the Pacific fat sleeper, Dormitator latifrons (Richardson, 1844) in polyculture with blue tilapia, Oreochromis aureus (Steindachner, 1864) 

José Valverde-Moya, Álvaro Montero

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.6885

https://doi.org/10.5281/zenodo.10937525

 

13-22

 

 

 

Original article |Artículo original

Interactive effects of some coastal metal contaminant and environmental variables in the performance of the tropical winged pearl oyster Pteria colymbus (Mollusca: Bivalvia), in hanging culture.

Efectos interactivos de algunos metales contaminantes y las variables ambientales en el desempeño de la ostra alada tropical Pteria colymbus (Mollusca: Bivalvia), en cultivo suspendido.

Rafael Pinto , Enmary Ramirez , Maximiliano Nuñez , Mariela Narváez ,  Andrew Dale , Luis  Freites

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.6435

https://doi.org/10.5281/zenodo.10957085

 

23-40

 

 

 

Artículo original|Original article

Efecto de la variación temporal de la temperatura sobre la producción del camarón Penaeus vannamei en sistemas de cultivo en lagunas

Effect of temporal temperature variation on Penaeus vannamei shrimp production in pond farming systems

Ana Noemi Narváez Vega, Patricio Colón Velásquez López, Génesis Estefanía Romero Bustamante

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.5870

https://doi.org/10.5281/zenodo.10989976

 

41-56

 

 

 

Artigo original| Original article

Avaliação do efeito dos bioflocos produzidos com bactérias autóctones e com probióticos comercias no cultivo intensivo de camarão marinho Penaeus vannamei em sistema de baixa salinidade

Evaluation of the effect of bioflocs produced with autochthonous bacteria and commercial

probiotics in the intensive cultivation of marine shrimp Penaeus vannamei in a low salinity

system.Jéssica Lucinda Saldanha da Silva, Marina Teresa Torres Rodríguez, Danyela Carla Elias Soares , Ricardo Rios Marques, Oscarina Viana de Sousa

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.4624

https://doi.org/10.5281/zenodo.10971593

 

57-72

 

 

 

 

 


No. 2: 73-130

 

 

Páginas preliminares

 

i-viii

Editorial

 

viii

Artículo original|Original article

Crisis reputacional de la acuicultura en España: estudio DAFO, medidas de mejora y acciones estratégicas

Reputational crisis of aquaculture in Spain: SWOT study, improvement measures and strategic actions

Manuel Rey-Méndez, Jacobo Fernández-Casal, Antonio Padín-Álvarez, Miguel Lastres-Couto, Nieves González-Henríquez

https://doi.org/10.33936/at.v6i2.6610

https://doi.org/10.5281/zenodo.11275703

 

73-88

 

 

 

                                                                                                    

 

 

Artículo original|Original article

Comparación del coeficiente térmico de crecimiento en el camarón Penaeus vannamei en Ecuador con diferentes sistemas de alimentación

Modeling the thermal growth coefficient in the shrimp Penaeus vannamei in Ecuador with different feeding systems

Miguel Jover-Cerdá, Juan Carlos Valle Masson, Patricia Aguilar Astudillo, Ignacio Jauralde García

https://doi.org/10.33936/at.v6i2.6689

https://doi.org/10.5281/zenodo.13156149

 

89-98

 

 

 

Artículo original|Original article

Sistema automatizado para simulación en laboratorio de un gradiente térmico para estudios con organismos marinos

Automated system for laboratory simulation of a thermal gradient for studies with marine organisms

Gilberto González-Soriano, Rosa Isela Vázquez Sánchez, Carlos Pacheco Ayub, Salvador E.

Lluch-Cota

https://doi.org/10.33936/at.v6i2.6715

https://doi.org/10.5281/zenodo.13207619

 

99-108

 

 

 

Original article |Artículo original

Ultrastructure of spermatogenesis in lion’s paw scallop Nodipecten subnodosus (Sowerby, 1835), with some implications in the systematics of the pectinidae

Ultraestructura de la espermatogénesis de la almeja mano de león Nodipecten subnodosus (G. B. Sowebry I, 1835) con algunas implicaciones en la sistemática de los Pectinidae

Marco A. Ángel-Dapa , Marcial Arellano-Martínez , Ether Uría-Galicia , Edgar O. López-Villegas, Bertha P. Ceballos-Vázquez , Pedro E. Saucedo

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.6893

https://doi.org/10.5281/zenodo.13357643

 

109-120

 

 

 

Artículo original|Original article

Parámetros físico-químicos del agua y análisis bacteriológico de peces ornamentales en acuarios privados de La Habana, Cuba

Physico-chemical parameters of water and bacteriological analysis of ornamental fish in private aquariums in Havana, Cuba

Lirialis García Mesa, Raquel Silveira Coffigny, Maylee Pozo Escobar, Sheila Ponte Betancourt, Yanelys Hill Esquibel

https://doi.org/10.33936/at.v6i1.6799

https://doi.org/10.5281/zenodo.13363071

 

 

 

121-130

 


No. 3:131-212

 

 

Páginas preliminares

 

i-viii

 

 

 

Original article |Artículo original

Physiological parameters of Amur carps Cyprinus rubrofuscus (Lacépède 1803) under anesthesia following painful stimulus

Parámetros fisiológicos de carpas de Amur Cyprinus rubrofuscus (Lacépède 1803) bajo anestesia después de un estímulo doloroso

André Luiz Veiga Conrado, Renata Stecca Iunes, Matheus Santos Costa, Rogério Oliveira Faleiros2, Isabella Cristina Bordon, José Roberto Machado Cunha da Silva

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.6951

https://doi.org/10.5281/zenodo.14043042

 

131-144

 

 

 

Artículo original|Original article

Substitución de la harina de pescado por harina de soya en el crecimiento de juveniles del “caracol tegogolo” Pomacea patula catemacensis en laboratorio

Substitution of fish meal by soybean meal in the growth of juveniles of the “tegogolo snail” Pomacea patula catemacensis in laboratory

Carlos Humberto Sepúlveda, Manuel García-Ulloa

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.6867

https://doi.org/10.5281/zenodo.14173582

 

145-153

 

 

 

Artículo original|Original article

Policultivo de la tilapia azul Oreochromis aureus (Steindachner, 1864) con el pocoyo Dormitator latifrons (Richardson, 1844) en estanques

Polyculture of blue tilapia Oreochromis aureus (Steindachner, 1864) and Pacific fat sleeper Dormitator latifrons (Richardson, 1844) in ponds

José Valverde-Moya, Álvaro Montero, Alexander Varela

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.6776

https://doi.org/10.5281/zenodo.14176849

 

154-167

 

 

 

 

Artículo original|Original article

Suplementación de extracto de orégano (Origanum vulgare) y ácido fórmico para controlar la vibriosis en acuicultura

Supplementation of oregano extract (Origanum vulgare) and formic acid to control vibriosis in aquaculture

Sara Anahi Criollo-Nivicela, María José Peña,  Brian Mocha Cuenca, Lita Sorroza Ochoa

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.6755

https://doi.org/10.5281/zenodo.14183263

 

168-177

 

 

 

Ensayo|Essay

Acuicultura familiar, una alternativa para el desarrollo rural en Colombia

Family aquaculture, an alternative for rural development in Colombia

José Alfonso Villacob Royerth, Pedro Luís Porto Fragozo, Alberto Ricardo Albis Arrieta,

Sigifredo José Cervera Cahuana

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.6155

https://doi.org/10.5281/zenodo.14348461

 

Original article |Artículo original

Poultry fat as a main fat source in a mixture to replace fish oil in diets for Oreochromis niloticus

Grasa de ave como fuente principal de lípidos en una mezcla para reemplazar el aceite de pescado en dietas de Oreochromis niloticus

Eulalio Arambul-Muñoz, Luis Alonso Galindo-Valdez, Maria Teresa Viana

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.7146

https://doi.org/10.5281/zenodo.14510951

 

178-193

 

 

 

 

 

 

 

 

194-208

 

Lista de árbitros, Volumen 6 | Reviewer list Vol 6

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.7192

https://doi.org/10.5281/zenodo.14573136

 

209-212

 

Contenido Acumulado Volumen 6 / Cumulative Content Vol. 6

https://doi.org/10.33936/at.v6i3.7193

https://doi.org/10.5281/zenodo.14574402

 

 

 

213-215

 

Descargas

La descarga de datos todavía no está disponible.

Descargas

Publicado

2024-12-20