Sustitución de harina de pescado por harina de torta de “Sacha Inchi” (Plukenetia volubilis) en la alimentación del camarón Penaeus vannamei, (Boone, 1931) en cultivo

Authors

  • Jose Miguel Lucas Marcillo Maestría de Investigación en Acuicultura, Universidad Técnica de Manabí (UTM), Escuela de Acuicultura y Pesquería (EAP), Bahía de Caráquez, Cantón Sucre, Manabí. Ecuador. 1314011
  • Isea Ramón León Fernando Grupo de Investigación en Sanidad Acuícola e Inocuidad y Salud Ambiental (SAISA). UTM, EAP, Bahía de Caráquez, Cantón Sucre, Manabí. Ecuador. 131401 http://orcid.org/0000-0002-3766-5108
  • Juan José Bernal Zambrano Grupo de Investigación en Sanidad Acuícola e Inocuidad y Salud Ambiental (SAISA). UTM, EAP, Bahía de Caráquez, Cantón Sucre, Manabí. Ecuador. 131401 http://orcid.org/0000-0002-6371-2676

DOI:

https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i0.3059

Keywords:

balanced diet, increase, size, weight, survival

Abstract

The objective of the research was to evaluate the effect of partial and total substitution of fish meal by sacha inchi (Plukenetia volubilis) cake meal in diets for the culture of juvenile shrimp (P. vannamei). Four treatments were used: T-1 (50% sacha inchi meal, HSI +50% fish meal-HP), T2 (75% HSI +25% HP), T3 (100% HSI) and T4 (100% HP control), with three replicates, i.e. 12 experimental units. A total of 360 juvenile (P. vannamei) with a total weight of 0.35 ± 0.01 g and total length of 3.70 ± 0.17 cm, respectively, were randomly distributed in pvc containers 30 cm high by 59.5 cm wide and 38.7 cm deep, with an operating volume of 45 liters and 30 shrimp per replicate. The duration of the experiment was 20 days, under a completely randomized design, length and weight gain were significantly influenced (p<0.05) by the formulated diets. The highest weight gain (1.26 g) was in T-4, followed by T1 (1.13 g). In length there were no differences between T1 and T4 (2.28 cm and (2.27 cm, respectively), presenting the lowest values for T2 and T3. Survival was 100% in all treatments. HP could be replaced by 50% HSI without affecting growth parameters in juvenile shrimp, but higher levels affect growth and could be associated with some limiting amino acid.

Keywords: balanced diet; increase; size; weight; survival

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abimorad, E. & Carneiro, D. (2004). Métodos de coleta de fezes edeterminação dos coeficientes de digestibilidade da fração protéicae da energia de alimentos para o pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887). Rev Bras Zootec. 2004; 33:1101-1109. DOI: 10.1590/S1516-35982004000500001.
Amaya, E., Davis, D. & Rouse, D. (2007a). Alternative diets for the Pacific white shrimp Litopenaeus vannamei reared under pond conditions. Aquaculture 262:419-425.
Amaya, E., Davis, D. & Rouse, D. (2007b). Replacement of fish meal in practical diets for the Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) reared under pond conditions. Aquaculture 262:393-401.
Acebo, M. (2018). Industria de Acuicultura. Espae.espol.edu.ec. Retrieved 26 August 2019, from http://www.espae.espol.edu.ec/wpcontent/uploads/2018/01/ei_acuicultura.pdf
Apeña Pajuelo, A., & Rodríguez Bobadilla, C. (2019). Efecto de la sustitución parcial de harina de pescado por harina de torta de Plukenetia volubilis “sacha inchi” en dietas, en el crecimiento y supervivencia de alevines de Piaractus brachypomus “paco”, en laboratorio. Universidad Nacional del Santa. Retrieved from http://repositorio.uns.edu.pe/handle/UNS/3364
Arriaga, M. & Molina, C. (2003). Efecto del reemplazo de harina de pescado por gluten de maíz en dietas para el juvenil Litopenaeus vannamei. Dspace.espol.edu.ec. Retrieved 26 August 2019, from http://www.dspace.espol.edu.ec/xmlui/bitstream/handle/123456789/1842/3642.pdf?sequence=1&isAllowed=y Banco Central del Ecuador, (2015). Información Estadística Mensual. Consultado el 26 de agosto de 2019, http://contenido.bce.fin.ec/home1/estadisticas/bolmensual/IEMensual. jsp
Bautista, J., Vergara, R., & Suarez, A. (2017). Evaluación de una fórmula alimenticia para camarón de cultivo (L. vannamei) con inclusión de proteína vegetal a base de harina de soya. Revista Aquatic, 1(44), 12-29. Recuperado de http://revistaaquatic.com/ojs/index.php/aquatic/article/view/271
Bernal, C., Spanopoulos, M., Hernandez, C., Barba. G. & Ruelas, J. (2013). Sustitución parcial de harina de pescado por ensilado biológico en dietas para juveniles Litopenaeus vannamei (Boone, 1931). Retrieved 4 November 2020, fromhttps://www.academia.edu/7057159/Sustituci%C3%B3n_parcial_de_harina_de_pescado_por_ensilado_biol%C3%B3gico_en_dietas_para_juveniles_Litopenaeus_vannamei_Boone_1931_
Coronel, S. (2015). Beneficios de la harina de pescado en la elaboración de dietas balanceadas para organismos acuáticos y terrestres de cultivo. Repositorio.utmachala.edu.ec. Retrieved 26 August 2019, from http://repositorio.utmachala.edu.ec/bitstream/48000/2946/1/CD00006_EXAMENCOMPLEXIVO.pdf
Doster, N., Roque, J., Brokamp, G., Cano, A. & La Torre, M. (2009). Datos botánicos de sacha inchi. Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH: Programa Desarrollo Rural Sostenible-PDRS. Lima. 3-5.
Instituto de Promoción de Exportaciones Inversiones-Ecuador. [PRO ECUADOR]. (2017). Alimento para animales. Proecuador.gob.ec. Retrieved 26 August 2019, from https://www.proecuador.gob.ec/alimentos-para-animales/
Jatobá, A., Do Nascimento, F., Da Silva B., Soares, M., Pedreira, J., Quadros, W. (2017). Reemplazo de harina de pescado para concentrado de proteína de soja en dietas para juveniles Litopenaeus vannamei en un sistema de cría basado en biofloc . R. Bras. Zoot ec., 46(9):705-713.
Miranda-Gelvez, Ricardo & Guerrero-Alvarado, Camilo. (2015). Efecto de la torta de Sacha Inchi (Plukenetia volubilis) sobre el desempeño productivo de juveniles de tilapia roja (Oreochromis sp.). Respuestas. 20. 82. 10.22463/0122820X.355.
Montenegro, J. (2019). Influencia de sustitución de harina de pescado por torta de sacha inchi (Plukenetia volubilis) sobre los parámetros de crecimiento, composición bromatológica y características sensoriales de tilapia (Oreochromis niloticus) durante la fase de engorde. Universidad Nacional De San Martín - Tarapoto. Retrieved from http://tesis.unsm.edu.pe/handle/11458/3467
Suárez, J., Gaxiola, G., Mendoza, R., Cadavid, S., Garcia, G., Alanis, G., Suárez, A., Faillace, J. & Cuzon, G. (2009). Substitution of fish meal with plant protein sources and energy budget for white shrimp Litopenaeus vannamei (Boone, 1931). Aquaculture 289:118-123.
Torres, E. (2007). Valoración de la calidad de un extracto desgrasado de langostilla (Pleuroncodes planipes), sometido a diferentes métodos de conservación, como aditivo en alimentos para juveniles de camaron (Litopennaeus vannamei). (Tesis por grado). (2020). Cibnor.repositorioinstitucional.mx. Retrieved 16 February 2020, from https://cibnor.repositorioinstitucional.mx/jspui/bitstream/1001/284/1/torres_e.pdf
Torres, H. (2019). Evaluación de la inclusión de fuentes proteicas vegetales a la harina de pescado y su efecto en parametros de crecimiento y eficiencia nutritiva de la tilapia roja (oreochromis sp.). Retrieved 4 November 2020, from http://repositorio.ucundinamarca.edu.co/handle/20.500.12558/2321
Turker A, Yigit M, Ergun S, Karaali B, Erteken A."Potential of Puoltry by-product meal as a substitute for fish meal in diets for Black Sea Turbot Scophthalmus maeoticus growth and nutrient utilization in winter." Isr J Aquacult -Bamid. 2005; 57(1): 49-61.
Vásquez Osorio D. (2016). Aprovechamiento de subproductos de sacha inchi (Plukenetia volubilis.): Desarrollo de un producto alimenticio, empleando harina proveniente de torta residual en la extracción del aceite. Tesis de Grado. 146 p. consultado el 20/08/2019, disponible en: http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/1691/1/Aprovechamiento_subproductos_sacha_inchi.pdf
Vega, F., Nolasco, H., Civera, R., González, R. & Oliva, M. (2000). Alternativa para la alimentación del Camarón en Cultivo: El Manejo de la Muda. In: Cruz -Suárez, L.E., Ricque-Marie, D., Tapia-Salazar, M., Olvera-Novoa, M.A. y Civera-Cerecedo, R. (Eds.). Avances en Nutrición Acuícola V. Memorias del V Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. 19-22 Noviembre, 2000. Mérida, Yucatán: https://www.uanl.mx/utilerias/nutricion_acuicola/V/archivos/moliva.pdf

Published

2021-08-31

How to Cite

Lucas Marcillo, J. M., León Fernando, I. R., & Bernal Zambrano, J. J. (2021). Sustitución de harina de pescado por harina de torta de “Sacha Inchi” (Plukenetia volubilis) en la alimentación del camarón Penaeus vannamei, (Boone, 1931) en cultivo. La Técnica. Revista De Las Agrociencias. ISSN 2477-8982, 16–29. https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i0.3059

Issue

Section

Acuicultura y Pesca