Natural clarifying agents and their effect on color and suspended solids in panela
DOI:
https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i26.3212Keywords:
white cadillo, Theobroma cacao husk, quality, handmade, Saccharum officinarum.Abstract
The clarification of the sugar cane juice removes impurities and improves the quality of panela. Traditionally, artisan panela producers use natural elements as clarifiers without dosage, which induces variations in quality. The objective of this research was to evaluate the dose of natural clarifying agents on color and suspended solids as quality characteristics of artisanal panela (PA). The study was carried out in the Aguafría community of Junín Municipality. A bifactorial AXB arrangement was used in CRD with three replications per treatment, using 25 L of sugarcane juice for each replication. The clarifying agents used were: aqueous extracts of 4-month-old Triumfetta mollisima bark and ripe cocoa, Theobroma cacao, shell of the national variety, in three doses: 100, 130 and 160 mL·25 L-1. The determination of suspended solids was made by gravimetric method. Color determination was carried out by measuring the absorbance at 560 nm. The treatment with the least amount of suspended solids was T6 (T. cacao shell solution in 160 mL·25 L-1 of juice) with 0.1 g·100 g-1of PA. For the color variable, the best treatment was T3 (T. mollisima solution with 160 mL·25 L-1 of juice) obtaining an absorbance of 57. Both parameters were within the INEN 2331: 2002 standard.
Downloads
References
Caicedo Velasco, D. y Saa Rivera, I. (2011). Estandarización de una fórmula de aglutinante natural extraído de la planta cadillo (Triumfetta lappula) para emplearse como clarificante en la producción de panela. [Tesis de grado, Ingeniero, Agroindustrial Universidad de San Buenaventura]. Repositorio de la Universidad de San Buenaventura. http://bibliotecadigital.usb.edu.co/bitstream/10819/1346/1/Estandarizacion_Aglutinante_panela_Caicedo_2011.pdf
Cartay Angulo, R., García Briones, M., Mesa Moreira D., Intriago Estrella, J. y Romero García, F. (2019). Caracterización económica de un productor de aguardiente en Junín, Manabí, Ecuador. Revista ECA Sinergia, 10(1), 85-97. https://dialnet.unirioja.es/servlet/ articulo?codigo=6819755
Demera Lucas, F. M., Almeida Vera, A. M., Moreira Palacios, J. C., Zambrano Velázquez, L. D., Loor Cusme, R. K., y Cedeño Alcívar, D. C. (2015). Clarificación del jugo de caña de azúcar (Saccharum officinarum L.) mediante el empleo de mucílagos naturales. Revista Alimentos Hoy, 23(36), 51-61. https://alimentoshoy.acta.org.co/index.php/hoy/article/ view/344
Fernández Escobar, Á. O., Torres Navarrete, E., y Espinoza Oviedo, B. J. (2020). Efecto de la viscosidad del mucílago de cáscara de cacao nacional en la clarificación de jugo de caña de la variedad Ragnan. Editorial Grupo Compás. http://142.93.18.15:8080/jspui/bitstream/ 123456789/579/1/Angel%20Oliverio.pdf
Flores Garazatúa, J. A. y Tafur Gallardo, A. P. (2012). Conservación de jugo de Saccharum officinarum (caña de azúcar) como bebida refrescante. [Tesis de grado, Universidad Nacional de la Amazonia Peruana]. Repositorio Facultad de Industrias Alimentarias. https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12737/2975/T%20664.028%20T14.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
González, J., Escobar, J., Uvidia, H., González, V., Borja, N. y Ramírez, J. (2016). Calidad de la producción de panelas utilizadas para la alimentación animal en la Amazonía Ecuatoriana. Revista REDVET. Electrónica de Veterinaria, 17(12), 1-8. https://www.redalyc.org/pdf /636/63649052022.pdf
Gutiérrez Mosquera, L. F., Arias Giraldo, S. y Ceballos Peñaloza, A. M. (2018). Actualidad del sistema productivo tradicional de panela en Colombia: Análisis de mejoras y alternativas tecnológicas. Revista Ingeniería y Competitividad, 20(1), 107-123. https://revistaingenieria.univalle.edu.co/index.php/ingenieria_y_competitividad/%20article%20/view%20/6190
Instituto Ecuatoriano de Normalización. (2002). Panela sólida. (INEN 2331). https://www.normalizacion.gob.ec/buzon/normas/2331.pdf.
Loayza Romero, M. V. (2016). Efecto de tres aglutinantes orgánicos en dos dosis como blanqueadores de panela. [Tesis de grado, Universidad Nacional De Loja]. Repositorio Universidad Nacional de Loja, https://dspace.unl.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/ 14369/1/Marco%20Vinicio%20Loayza%20Romero%20%20-%20Biblioteca.pdf
Osorio, G. (2007). Manual técnico buenas prácticas agrícolas (BBA) y buenas prácticas de manufactura (BPM) en la producción de caña y panela. Recuperado de: http://hdl.handle.net/20.500.12324/18313.
Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial. (16 de marzo de 2015). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial PDOT Junín. No. (1360000710001) http://app.sni.gob.ec/sni-link/sni/PORTAL_SNI/data_sigad_plus/sigadplusdocumentofinal/1360000710001_PDOT%20JUNIN%202015D_16-03-2015_12-05-15.pdf
Ponce Vargas, R. A. (2010). Transformación productiva. Revista Eca-Sinergia, 1(1), 13-15. https://revistas.utm.edu.ec/index.php/ECASinergia/article/view/876/777.
Quezada Moreno, W., Gallardo, I. y Torres, M. (2016). El color en la calidad de los edulcorantes de la agroindustria panelera. Revista Afinidad, 73(573), 26-30. https://raco.cat/index.php/afinidad/article/view/308430/398445.
Quezada, W. F., Quezada Torres, W, W. D. y Molina Borja, F. A. (2018). Agroindustria panelera: Alternativa para su intensificación. Revista Kne Engineering, 3(1), 19-27. file:///C:/Users/USER/Downloads/1409-Article%20Text-7464-1-10-20180211.pdf
Ramírez Durán, J., Insuasty Burbano, O. y Viveros Valens, C. A. (2014). Comportamiento agroindustrial de diez variedades de caña de azúcar para producción de panela en Santander, Colombia. Corpoica. Revista Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 15(2), 183-195. http://revista.corpoica.org.co/index.php/revista/article/view/358
Ramos Salinas, Y. M. (2013). Evaluación de dos tipos de mucílagos: balso blanco (Heliocarpus americanus) y cadillo (Triumfetta mollissima). Para mejorar el descachazado en el proceso de elaboración de panela en Lago Agrio. [Tesis de pregrado, Universidad Tecnológica Equinoccial]. Repositorio de Ingeniería e industrias facultad: Ingeniería Agroindustrial UTE. http://repositorio.ute.edu.ec/xmlui/bitstream/handle/123456789/19114/6555_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Beatriz María Bravo Zamora, Vicky Yuliana Parrales Mendoza, José Carlos Delgado Ríos, Nieve Esther Lectong Cusme, Isaac Leonel López Pinargote, Kathya Sayonara Reyna Arias

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


