Alternatives for the use of whey: Research background and traditional uses
DOI:
https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i26.3490Keywords:
coagulation, dairy industry, milk, processing.Abstract
Whey is the largest by-product obtained during the processing of milk in the production of cheeses, which has a high content of nutrients and is wasted generally discarding it in landfills, causing an environmental pollution problem. The objective of this work is to analyze various alternatives for the use of whey in different industries, based on different application studies and traditional uses. A bibliographical and descriptive investigation of investigative works of the last five years was carried out, in the databases Scielo, Redalyc, Scopus, taking as a reference the keywords whey, dairy by-product, dairy industry, and uses of whey in Spanish and English. Among the conclusions, it is determined that whey preserves important nutrients in milk that can be widely used by the food, chemical, cosmetic and biomedical industries according to the studies carried out.
Downloads
References
Alemán, A. y Rosales, L. (2017). Prospección de inóculos para la generación de electricidad de una celda de combustible microbiana a partir de suero de leche. Agroindustrias, automatización y agronegocios, 97-100. http://congresos.uaslp.mx/cnaaa/SiteAssets/Paginas/Libro/LIBRO%20ELECTR% C3%93NICO%20Agroindustrias,%20Automatizaci%C3%B3n%20y%20 Agronegocios%202016%20UASLP.pdf#page=98
Arteaga, J., Zambrano, M., Loor, L., Zambrano, J. y Rivera, R. (2017). Características sensoriales de un helado artesanal elaborado con suero de leche. Revista Espam. Ciencia, 69-73. http://190.15.136.171:49151/index.php/Revista_ESPAMCIENCIA/article/view/145/127
Borrero, A. y Cujía, K. (2019). Esilado de mango y lactosuero una alternativa de alimentación en vacas lecheras. Revista Universidad de Barranquilla, 1(5), 7-26.
Brito, H. y Palmay, P. (2018). Diseño de un proceso industrial para la obtención de bioetanol a partir de lactosuero. GIADE. https://www.researchgate.net/publication/320442565_DISENO_DE_UN_PROCESO_ INDUSTRIAL_PARA_LA_OBTENCION_DE_BIOETANOL_A_PARTIR_DE_LACTOSUERO
Caicedo, O., Valle, S. y Caicedo, M. (2018). Ensilaje de tubérculos de taro tratados con suero de leche: Efecto sobre el comportamiento productivo de cerdos en crecimiento y engorde. Revista Electrónica de Veterinaria, 1-10. https://www.researchgate.net/profile/Willan-Orlan do-Caicedo-Q/publication/326302502_Silage_of_Taro_tubers_treated_with_whey_Effect_ on_the_productive_behavior_of_growing_and_fattening_pigs/links/ 5b44dd270f7e9b1c722167ed/Silage-of-Taro-tubers-treated-with-w
Caicedo, W., Moyano, J., Valle, S., Díaz, L. y Caicedo, M. (2019). Calidad fermentativa de ensilaje líquido de chontaduro (Bactris gasipaes) tratados con yogur natural, suero de leche y melaza. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 30(1), 167-177. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1609-91172019000100017yscript=sci_arttextytlng=en
Caicedo, W., Viáfara, D., Perez, M., Alvez, F., Rubio, G., Yanza, R., . . . Mota, W. (2020). Características químicas del ensilado de raquis de plátano y banano orito tratado con suero de leche y úrea. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 31(4), 1-9. https://www.researchgate.net/profile/Willan-Orlando-Caicedo-Q/publication/346423427_Chemical_characteristics_of_the_silage_of_rachis_of_ banana_Musa_paradisiaca_and_baby_banana_Musa_acuminata_AA_treated_with_ whey_and_urea/links/5fc0fb9e92851c933f663b3b/Che
Capdevila, V., Vales, M., Geli, C. y Pagano, A. (2020). Análisis de la etapa de hidrólisis de la lactosa del suero lácteo para la obtención de bioetanol. Avances en Ciencia e Ingeniería, 11(4), 1-17. https://www.executivebs.org/publishing.cl/aci/2020/Vol11/Nro4/1-ACI1367-20-full.pdf
Caro, A., Holguín, J., Gómez, N., Luján, B. y Gil, M. (2019). Aprovechamiento de lactosuero para la producción de ácido láctico y posibles aplicaciones. Revista Gipama, 1(1), 169-178. http://revistas.sena.edu.co/index.php/gipama/article/download/3215/3698
Castillo, P. (2018). Desarrollo de un proceso de producción fotofermentativa de hidrógeno a partir de lactosuero. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 12-16.
Chacón, L., Rentería, A., Chávez, A. y Rodríguez, J. (2017). Proteínas del lactosuero: Uso, relación con la salud y bioactividades. Inverciencia, 42(11), 712-718. https://www.interciencia.net/wp-content/uploads/2017/11/712-CHAVEZ-42-11.pdf
Cribb, P. (2020). Las proteínas del suero de leche de los Estados Unidos y la nutrición en los deportes. Revista US. Diary, 1-20. https://www.thinkusadairy.org/Documents/Customer%20Site/C3-Using%20Dairy/C3.7-Resources%20and%20Insights/04-Nutrition%20Materials/WheySportsNutrition_Spanish_Mexico.pdf
Cury, C., Cury, K., Aguas, Y., Martinez, A. y Oliveros, R. (2017). Residuos agroindustriales, su impacto, manejo y aprovechamiento. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 122-132. https://www.recia.edu.co/index.php/recia/article/view/530
Díaz, M., Calderón, G., Salgado, M., Cruz, R., Rayas, A., García, M. y Jimenez, J. (2018). Biofuncionalidad de las proteínas y péptidos de la leche, perspectivas de su uso. Revista Agroproductividad, 11(11), 17-20. http://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/1277/1040
Fernández, C., Martínez, E., Morán, A. y Gómez, O. (2017). Procesos biológicos para el tratamiento de lactosuero con producción de biogás e hidrógeno. Revista ION, 29(1), 47-62. https://revistas.uis.edu.co/index.php/revistaion/article/view/5623/5795
Fernández, D. (2021). El uso de agua y generación de residuales líquidos en la Empresa Complejo Lácoteo de La Habana. Revista Monteverdia, 14(1), 1-9. https://revistas.reduc.edu.cu/index.php/monteverdia/article/view/3489
Gavilanes, P., Zambrano, A., Romero, C. y Moro, A. (2018). Evaluación de una bebida láctea fermentada novel a base de lactosuero y harina de camote. Revista de las Agrociencias: La Técnica (19), 47-60. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6544945
Gómez, J. y Sánchez, O. (2019). Producción de galactooligosacáridos. Ingeniería y Desarrollo, 37(1), 130-158. http://www.scielo.org.co/pdf/inde/v37n1/2145-9371-inde-37-01-00129.pdf
Gómez, J., Sánchez, O. y Benavides, X. (2017). Análisis de patentes como aproximación al diseño conceptual del proceso de obtención de jarabe de lactosuero. Revista Investigación Desarrollo Innovación, 7(2), 331-353. http://www.scielo.org.co/pdf/ridi/v7n2/2389-9417-ridi-7-02-331.pdf
González, I. y Cobas, N. (2021). Influencia de la alimentación líquida con suero de leche en perfíl de ácidos grasos del chorizo gallego. Revista ITEA, 117(1), 19-31. https://www.researchgate.net/publication/343360541_Influencia_de_la_alimentacion_ liquida_con_suero_de_leche_en_el_perfil_de_acidos_grasos_del_chorizo_gallego
Haberkon, N. (2018). Alimentación de porcino con suero de leche para la reducción de costos de alimentación. Revista Universidad Siglo XXI. https://repositorio.uesiglo21.edu.ar/bitstream/handle/ues21/16625/HABERKORN%20NATALIA.pdf?sequence=1yisAllowed=y
Jimenez, S., Pérez, L., Ozuna, C. y Juárez, M. (2018). Caracterización y desarrollo de una bebida de mango a base de suero de leche. Investigación y Desarrollo en Ciencia y Tecnología de Alimentos, 3, 472-476. http://www.fcb.uanl.mx/IDCyTA/files/volume3/4/8/79.pdf
López, R., Becerra, M. y Borras, L. (2018). Caracterización físico - química y microbiológica del lactosuero del queso Paipa. Ciencia y Agricultura, 15(2), 99-106. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6636645.pdf
Mazorra, M., Ramirez, H. y Lugo, M. (2020). Caracterización del latosuero y requesón proveniente del proceso de elabroación del queso cocido (asadero) región Sonora. Nova Scientia, 11(23). http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttextypid=S2007-07052019000200011
Mazorra, M. y Moreno, J. (2020). Propiedades y opciones para valorizar el lactosuero de la quesería tradicional. Ciencias UAT, 14(1), 133-144. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttextypid=S2007-78582019000200133
Mielez, M., Yepez, L. y Ramírez, L. (2018). Elaboración de una bebida utilizando el subproducto de la industria láctea. Enfoque UTE, 9(2), 59-69. http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttextypid=S1390-65422018000200059
Miranda, O., Fonseca, P., Ponce, I., Cedeño, C., Sam, L. y Martí, L. (2019). Una bebida probiótica con posibles aplicaciones terapeúticas elaboradas a escala industrial a partir del suero de leche. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 29(2), 347-358. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubalnut/can-2019/can192g.pdf
Molero, M., Castro, G. y Briñez, W. (2017). Evaluación física química del lactosuero obtenido de la producción de queso blanco aplicando un método artesanal. Revista Científica, 27(3), 149-153. https://www.redalyc.org/jatsRepo/959/95952010003/html/index.html
Montesdeoca, R., Benítez, I., Guevara, R. y Guevara, G. (2017). Procedimiento para la producción de una bebida láctea fermentada utilizando lactosuero. Revista Chilena de Nutrición, 44(1), 39-44. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182017000100006yscript=sci_arttext
Muñoz, J. (2018). Elaboración de manjar con nueces, utilizando diferentes niveles de lactosuero como sustituto de leche. Revista de Producción, Ciencias e Investigación, 2(10), 27-33. http://www.journalprosciences.com/index.php/ps/article/view/67/253
Muñoz, J., Cabrera, C., Alcívar, A., Castro, M. y Zambrano, E. (2019). Uso del lactosuero en el desarrollo de una bebida láctea saborizada con chocolate en polvo: propiedades sensoriales y bromatológicas. Agroindustrial Science, 9(2), 199-203. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/agroindscience/article/view/2711
Muset, G. y Castells, M. (2017). Valorización del lactosuero. San Martín: Instituto Nacional de Tecnología Industrial. https://www.alice.cnptia.embrapa.br/bitstream/doc/1104612/1/lactosuero.pdf
Osorio, C., Sandoval, F., Hernández, F., Hidalgo, J. y Gómez, F. (2018). Potencial aprovechamiento del suero de queso en México. Agroproductividad, 11(7), 101-106. https://web.b.ebscohost.com/abstract?direct=trueypro-file=ehostyscope=siteyauthtype=crawleryjrnl=-24487546yAN=131959063yh=FP79fqahkl5WPZ-dOKblGp3ZT%2fX%2fzwYq%2fDHCkDulso-pE4Ixq5%2bfM2brikIjLIwnqa8jj3AD1OaRO%2fi-K%2bswh50fg%3d%3dycrl=cyresultNs=AdminWebAu-thyre
País, J., Núñez, J., Lara, M. y Rivera, L. (2017). Valorización del suero de leche: Una visión desde la biotecnología. Bionatura, 2(4), 469-467. https://www.revistabionatura.com/files/2017.02.04.11.pdf
Parra, M., Murcia, L., Fernández, D. y Sandoval, J. (2019). Uso de residuos industriales para fabricar proteinas a patir de la microalgas Chlorella vulgari. Avances: Investigación en Ingeniería, 16(1), 66-75. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/7855005.pdf
Pineda, C., Atxaerando, R., Ruíz, R. & García, A. (2017). Uso de lactosuero y concentrado proético de lactosuero en piensos de pollo de engorde. Albeitar, 1, 38-40. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6107148
Poveda, E. (2013). Suero lacteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Revista Chilena de Nutrición, 397-403.
Ramírez, S., Solíz, A. y Vélez, A. (2018). Tecnologías de membranas: Obtención de proteínas del lactosuero. Revista Entre Ciencia e Ingeniería, 12(24), 52-29. https://revistas.ucp.edu.co/index.php/entrecienciaeingenieria/article/view/115/114
Rodríguez, A., Abad, C., Pérez, A. y Dieguéz, K. (2020). Elaboración de una bebida a base de suero lácteo y pulpa de Theobrama grandiflorum. Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial, 19(2), 166-175. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7514278
Rodríguez, D. y Hernández, A. (2017). Desarrollo de una bebida fermentada de suero con la adición de jugo de Aloe vera y pulpa de fruta. RTQ, 37(1), 40-50. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttex typid=S2224-61852017000100005
Rodríguez, D., Colomina, A., Rodríguez, W. y Hernández, A. (2020). Bebida fermentada de suero con la adición de salvado de trigo y pulpa de guayaba. RTQ, 40(2), 428-441. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2224-61852020 000200428yscript=sci_arttextytlng=en
Rodriguez, D., Rodriguez, L. y Hernández, A. (2019). Bebida de suero fermentado con la adición de jugo de sábila (Aloe vera L.) y pulpa de mora (Robus glaucus Benth) con característica probióticas Revista Tecnología Química, 39(2), 301-317. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2224-61852019000200301yscript=sci_arttextytlng=en
Romero, K. y Torres, Q. (2020). Alternativas tecnológicas para el uso del lactosuero: valorización económica de residuos. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 30(55). https://datos.ciad.mx/estudiosociales/index.php/es/article/view/908
Torres, I. (2017). Caracterización físico química y microbiológica de un yogurt elaborado a base de suero ácteo. Agricultura Science. https://scholar.uprm.edu/handle/20.500.11801/920
Vásquez, C., Pinto, R., Rodríguez, R. y Carmona, J. (2017). Uso, producción y calidad del lactosuero. Avances en Investigación Agropecuaria, 21(1), 65-75. https://www.researchgate.net/profile/Rafael_Rodriguez30/publication/337548469_Use_ production_and_nutritional_quality_of_whey_milk_in_the_central_region_of_Chiapas/links/ 5ddd8f0ea6fdcc2837ed7fb2/Use-production-and-nutritional-quality-of-whey-milk-in-the-ce
Videa, M. y Videa, M. (2019). Yogurt natural a partir de suero lácteo a escala de laboratorio. Revista de Ciencias y Tecnología El Higo, 9(1), 59-68. https://www.camjol.info/index.php/elhigo/article/view/8997/10179
Villegas, N., Díaz, J. y Hernández, A. (2017). Evaluación de eficiencia tecnológica en la elaboración artesanal de queso fresco de la coagulación enzimática. Tecnología Química, 37(3), 380-391. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttextypid=S2224-61852017000300002
Wandega, F., Braga, E., Fhilo, S., Wandega, F. y Pontes, L. (2020). Biorefinería para producir bioplástico y proteína a partir de suero de leche utilizando simulador ASPEN. Recyt, 22(33), 47-57. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7488359
Wscary, F., Madrigal, L., Salazar, B. y Cárdenas, J. (2018). Aprovechamiento lactosuero residual de empresas productoras de queso en la Región Norte de Colima y Sur de Jalisco para la elaboración de una bebida fermentada de bajo grado alcohólico. Revista UNAM, 14(3), 37-47. http://revistas.unam.mx/index.php/rxm/article/view/ 71658/63205
Zambrano, D. y López, E. (2018). La industria de lácteos de Riobamba-Ecuador. Las dinámicas de la economía local. Economía y negocios. http://cici.ute.edu.ec/index.php/economia-y-negocios/article/view/441/381
Zúñiga, M. y Cigueña, D. (2019). Estabilización de la salsa golf con suero concentrado de leche a tres niveles. Functional Food Science and Technology Journal, 1(1), 63-71. http://revistas.unprg.edu.pe/openjournal/index.php/cytaf/article/view/524/124
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 María Belén Williams Zambrano, Alex Alberto Dueñas Rivadeneira

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


