Agroproductive behavior of Cucumis sativus L. in different environments of agroecological production
DOI:
https://doi.org/10.33936/latecnica.v27i2.4385Keywords:
Cucurbitaceae; production; shade house; yield.Abstract
Currently, production environments are an alternative to optimize production in agriculture, so much so that production can be doubled, especially when pesticide-free vegetables are grown. The study was carried out from May to September 2017 in the organic crops sector of ESPAM - MFL, located in the province of Manabí, Bolivar canton, El Limón site, in order to evaluate the agro-productive behavior of the cultivation of cucumber (Cucumis sativus L) in different agro-ecological production environments. Two production environments were evaluated: semi-protected and open sky. The design of two independent samples was used, applying the t test to statistically evaluate the vegetative and production variables. Complementary variables were considered to know information of interest, which were: agronomic, phytosanitary and agroclimatic. The statistically analyzed results indicate that the cucumber sown in the semi-protected production environment gave the best results in the vegetative and production variables. The complementary variables evaluated, such as agronomic and agroclimatic ones, show that the semi-protected production environment presents better behaviors than the open-air environment. The best life cycle resulted in the aforementioned environment with a duration of 95 days. The percentage of insect infestation and disease infection was higher in the open-air production environment. The agroecological production system with a semi-protected production environment favors the production of the cucumber crop.
Downloads
References
Altieri, M. y Nichols, C. (2000). Agroecología teoría y práctica para una agricultura sustentable. Primera Edición ed. México: Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente. Avendaño, J. (2005). Invernaderos tropicales o casa de cultivos protegidos, Bolivia. Jornadas Iberoamericanas de Agroecología y Plasticultura.
Barraza, F. (2012). Acumulación de materia seca del cultivo de pepino (Cucumis sativus L.) en invernadero. Temas Agrarios, II(17), 18-29. DOI:https://doi.org/10.21897/rta.v17i2.699.
Barraza, F. (2015). Calidad morfológica y fisiológica de pepinos cultivados en diferentes concentraciones nutrimentales. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, I(9), 60-71.
Bastida, A. y Ramírez, J. (2008). Los invernaderos en México. Chapingo, México: Universidad Autónoma Chapingo.Camejo, L., Duarte, L., Companioni, J. y Paneque, P. (2010). Tecnología de riego y fertirrigación en ambientes controlados. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias, I(19), 95-97.
Cardoso, A. (2002). Avaliação de cultivares de pepino tipo caipira sob ambiente protegido em duas épocas de semeadura. Bragantia, I(61), 43-48. DOI:https://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052002000100007.
Casanova, A. (1998). El cultivo protegido de hortalizas en Cuba.La Habana: Ramírez Neyda.Casanova, A. S. (2007). Manual para la producción protegida de hortalizas. La Habana, Cuba: Instituto de Investigaciones Hortícola “Liliana Dimitrova” Ministerio de la Agricultura. 112 p.
Castañeda, R., Ventura, E., Peniche, R. y Herrera, G. (2007). Análisis y simulación del modelo físico de un invernadero bajo condiciones climáticas de la región central de México. Agrociencia, 41, 317-335.
Chacón, K. y Monge, J. (2016). Evaluación del rendimiento y la calidad de seis genotipos de pepino (Cucumis sativus L.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, X(2), 323-332. DOI: https://doi.org/10.17584/rcch.2016v10i2.5069.
Chacón, K. y Monge, J. (2017a). Evaluación de rendimiento y calidad de tres genotipos de pepino tipo mini (Cucumis sativus L.) cultivados bajo invernadero en Costa Rica, durante la época seca. Tecnología en Marcha, XXX(1), 14-26. DOI: https://doi.org/10.18845/tm.v30i1.3061.
Chacón, K. y Monge, J. (2017b). Rendimiento y calidad de pepino (Cucumis sativus L.) cultivado bajo invernadero. Revista Pensamiento Actual, XVII(29), 39-50. DOI:https://doi.org/ 10.15517/pav17i29.31550.
Gómez, M., Fernández, J. y Baile, A. (2006). Cucumber fruit quality at harvest affected by soilless system, crop age and preharvest climatic conditions during two consecutive seasons. Scientia Horticulturae, CX(1), 68-78. DOI:https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.06.021.
Grijalva, R., Macías, R., Grijalva, S. y Robles, F. (2011). Evaluación del efecto de la fecha de siembra en la productividad y calidad de híbridos de pepino europeo bajo condiciones de invernadero en el noroeste de Sonora. Biotecnia, XIII(1), 29-36. DOI:https://doi.org/10.18633/bt.v13i1.78.
Hernández, L. (2006). La agricultura urbana y caracterización de sus sistemas productivos y sociales, como vía para la seguridad alimentaria en nuestras ciudades. Cultivos Tropicales, XXVII(2), 13-25.
Hoyos García, D., Morales Osorio, J. G., Chavarría Ardila, H., Montoya Ríos, A. P., Correa Londoño, G. y Jaramillo Villegas, S. del C. (2012). Acumulación de grados-día en un cultivo de pepino (Cucumis sativus L.) en un modelo de producción aeropónico. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, DXV(1), 6389-6398.
Jasso-Chaverria, C., Hochmuth, G., Hochmuth, R. y Sargent, S. (2005). Fruit yield, size, and color responses of two greenhouse cucumber types to nitrogen fertilization in perlite soilless culture. Hort Technology, XV(3), 565-571. DOI:https://doi.org/10.21273/horttech.15. 3.0565.
Lal, R. (2004). Carbon emission from farm operations. Environment International, XXX(7), 981-990. DOI:https://doi.org/10.1016/j.envint.2004.03.005.
López Elías, J., Garza Ortega, S., Jiménez León, J., Huez López, M. A. y Rueda Puente, E. O. (2015). Producción de pepino (Cucumis sativus L.) en función de la densidad de plantación en condiciones de invernadero. European Scientific Journal, XI(24), 25-36.
López, J., Rodríguez, J., Huez, M. y Garza, S. (2011). Producción y calidad de pepino (Cucumis sativus L.) bajo condiciones de invernadero usando dos sistemas de poda. Idesia, XXVIIII(2), 21-27. DOI:https://doi.org/10.4067/S0718-34292011000200003.
Monsalve, O., Casilimas, H. y Bojacá, C. (2011). Evaluación técnica y económica del pepino y el pimentón como alternativas al tomate bajo invernadero. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, V(1), 69-82. DOI:https://doi.org/10.17584/rcch.2011v5i1.1254.
Moreno, A., Aguilar, J. y Luévano, A. (2011). Características de la agricultura protegida y su entorno en México. Revista Mexicana de Agronegocios, XXIX, 763-774.
Oviedo, F. (2004). Los invernaderos y el medio ambiente, Almeria: Encuentro medio ambiental almeriense: en busca de soluciones.
Perry, K. and Wehner, T. (1996). A heat unit accumulation method for predicting cucumber harvest date. Hort. Technology, VI(1), 27-30. DOI:https://doi.org/10.21273/horttech.6.1.27.
Poincelot, R. (2004). Sustainable Horticulture: Today and Tomorrow. Estados Unidos: Prentice Hall.Rahil, M. and Qanadillo, A. (2015). Effects of different irrigation regimes on yield and water use efficiency of cucumber crop. Agricultural Water Management, CXXXXVIII, 10-15. DOI:https://doi.org/10.1016/j.agwat.2014.09.005.
Ramírez, C. y Nienhuis, J. (2012). Cultivo protegido de hortalizas en Costa Rica. Tecnología en Marcha, XXV(2), 10-20.Ramírez, R., Aguilar, J. y León, R. (2010). Introducción a los cultivos protegidos bajo cobertura plástica en Costa Rica, San José, Costa Rica. Ministerio de Agricultura y Ganadería.
Rizo, M., Vuelta, D. y Lorenzo, A. (2017). Agricultura, desarrollo sostenible, medioambiente, saber campesino y universidad. Ciencia en su PC, 2, 106-120.
Ruiz, A., y Guzmán, E. S. (2006). Agroecología y consumo responsable: teoría y práctica.
Kehaceres.Sediyama, M. a. N., Nascimento, J. L. M., Lopes, I. P. C., Lima, P. C. y Vidigal, S. M. (2014). Tipos de poda em pepino dos grupos aodai, japonês e caipira. Horticultura Brasileira, XXXII(4), 491-496. DOI:http://dx.doi.org/10.1590/S0102-053620140000400020.
Té, E. (2008). Producción orgánica de tres variedades de pepino bajo condiciones de invernadero. Querétaro. Universidad Autónoma de Querétaro.
Zambrano, E. y Zambrano, V. (2011). Estudio comparativo y manejo de dos sistemas de siembra convencional y orgánico en el cultivo de pepino (Cucumis sativus L.). Manabí, Ecuador: Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Luis Enrique Párraga-Muñoz, Jesús Enrique Chavarría-Párraga, Ángel Ramón Sabando-García

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.