Influencia de los tubérculos papa (Solanum tuberosum) y camote (Ipomoea batata L) en la producción de vodka
Ciencias Químicas
DOI:
https://doi.org/10.33936/revbasdelaciencia.v9i1.6281Keywords:
bebida alcohólica; caracterización, aceptabilidad, metanolAbstract
Globally, sweet potato is the third most important crop, followed by potato and cassava in the group of roots and tubers. In recent years, sweet potato has had great relevance thanks to its starch content (55%), being ideal for use in fermentative products. Sweet potato is mainly used in snacks, which is why its use in the alcohol industry is being considered. For this reason, the objective of this research was to evaluate the influence of two varieties of potato and sweet potato tubers in the elaboration of a vodka-type beverage. For which, a completely randomized design with factorial arrangement A*B was used, where Factor A is the sweet potato: potato starch ratio, while Factor B is the dilution mixture: water, in addition, physicochemical and sensory analyses were performed. In relation to pH during the hydrolysis and fermentation process, there were no significant changes, while the °Brix concentration showed a significant increase. It was also determined that T6 obtained better ratings in the sensory categories: color (4.20), aroma (4.05), flavor (3.85), astringency (4.10) and acceptability (4.50), in addition, it presented an optimum methanol content (0.69 mg/100 cm3).
Downloads
References
Amorocho-Cruz, C. M., Soto-Mora, J. E., & Charry-Roa, S. (2022). Caracterización fisicoquímica, microbiológica y sensorial de vino de curuba (Passiflora mollissima var. Bailey). Revista Biotecnología en, 20(2), 45-59. doi:https://doi.org/10.18684/rbsaa. v20.n2.2022.1562
Anaya Suarez, Y. Y., & Mantero Zavala, G. Y. (2019). Obtención de una bebida alcohólica tipo vodka a partir de almidones de tres variedades de papa (Solanum tuberosum) por vía enzimática. Huánuco-Perú: Universidad Nacional Hermilio Valdizán Huánuco.
Banco mundial. (2019). Resumen anual: El año 2019 en 14 gráficos. ttps://www.bancomundial.org/es/news/feature/2019/12/20/year-in-review-2019-in-charts
Benavides Arteaga, I. M., & Pozo López, M. M. (2018). Elaboración de una bebida alcohólica destilada (vodka) a partir de tres variedades de papa (Solanum tubersum) utilizando dos tipos de enzimas. Ibarra.
Bustillos, S. D., & Cochero Murillo, B. (2022). Obtención de una bebida alcohólica destilada (vodka) mediante hidrólisis ácida a partir de almidón de oca (Oxalis tuberosa). Tulcán: Universidad Politécnica Estatal del Carchi. http://repositorio.upec.edu.ec/bitstream/123456789/1532/1/073-%20BUSTILLOS%20DAYANA%20-%20COCHERO%20BRENDA.pdf
El Sheikha , A. F., & Ray, R. (2017). Impactos potenciales del bioprocesamiento de la batata. Reseñas críticas en ciencia de los alimentos y nutrición. doi:https://doi.org/10.1080/10408398.2014.960909
ESPAC. (2021). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua. ESPAC. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_agropecuarias/espac/espac-2021/Principales%20resultados-ESPAC_2021.pdf
INEN. (1986). NTE INEN 0389: Conservas vegetales. Determinación de la concentración del ión hidrógeno (Ph). Quito: Instituto Ecuatoriano de Normalización.
INEN. (2014). INEN 0340. Bebidas Alcohólicas, Determinación del contenido de alcohol etílico. Método Alcoholimétrico (Gay-Lussac). Instituto Ecuatoriano de Normalizacion, Quito.
INEN. (2015). INEN 0347: Bebidas Alcohólicas. Determinación de Metanol. Instituto Ecuatoriano de Normalizacion, Quito.
INIAP. (2017). Manual técnico del cultivo de camote. Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Felix Lopez, Portoviejo. https://repositorio.iniap.gob.ec/bitstream/41000/4789/3/INIAPEEPM106.pdf
Kraut , J. A., & Mullins, M. E. (2018). ´´Toxic alcohols´´. The new England Jornal of Medicine, 270-280. https://core.ac.uk/download/pdf/212863292.pdf
Maigualca Pilatasig, J. A. (2021). Elaboración de una bebida alcohólica destilada (vodka) a partir de dos variedades de papa (solanum phureja) y super chola (Solanum tuberosum L.) con alfa amilasa. Latacunga-Ecuador: Universidad Técnica de Cotopaxi. http://repositorio.utc.edu.ec/bitstream/27000/10131/1/PC-002600.pdf
Mayner-Tresol, G., & Villasmil, E. (2018). Intoxicación aguda por metanol. Reporte de caso. Avances de Biomedicina, 7(3). https://www.redalyc.org/journal/3313/331367295006/331367295006.pdf
Montero Aguay, J. (2022). Evaluación de la mezcla entre la papa gabriela y zanahoria blanca como materia prima para la obtención de vodka en la empresa primicia. Riobamba-Ecuador: Universidad Superior Politécnica de Chimborazo. http://dspace.espoch.edu.ec/bitstream/123456789/17766/1/96T00809.pdf
Mora, J., Velasco, C., Mejía, A., & Flores, R. (2018). Midiendo pérdidas en la cadena papa en Ecuador. Quito, Ecuador. Centro Internacional de la Papa. Centro Internacional de la Papa.
Morales Ibadango, C. M., & Quinatoa Pérez, A. J. (2020). Evaluación de la producción de alcohol etílico a base de papa china (Colocasia esculenta), utilizando el método germinativo del tubérculo. Paztaza-Ecuador: Universidad Estatal Amazónica. https://repositorio.uea.edu.ec/xmlui/bitstream/handle/123456789/895/T.%20AGROIN.%20B.%20UEA.%20%202132.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Morantes Triana, M. I. (2018). Evaluación de una fermentación alcohólica de cubio (Tropaeolum tuberosum RyP) con levadura de vinificación para la obtención de vino de tubérculo. Bogotá DC: Universidad de La Salle. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1171&context=ing_alimentos
Odar Jiménez, M. L., & Parraguez Llaguento, D. A. (2018). Evaluación del Rendimiento de la fermentación alcohólica a partir del almidón de la papa (Solanum tuberosum), camote (Ipomoea batata) y olluco (Ullucus tuberosus)). Lambayeque-Perú: Universidad Nacional Pedro Ruiz Gallo. https://repositorio.unprg.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12893/3689/BC-TES-TMP-2495.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ordónez Girón, L. (2022). Desarrollo de una bebida alcohólica destilada tipo (vodka) a partir de dos variables de tubérculos, papa china (Colacasia esculente) y oca (Oalis tberosa). Cuenca: Universidad del Azuay. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/11671/1/17200.pdf
Palacios, T., Ramírez, C., López, A., Maliza, V., Peña, E., & Brito, H. (2020). Uso de almidón de papa súper chola (solanum tuberosum) en la producción de una bebida alcohólica. La Ciencia al Servicio de la Alud y la Nutrición, 11. http://revistas.espoch.edu.ec/index.php/cssn/article/view/507/512
Vidal, A. R., Zaucedo, A. L., & Ramos, M. (2018). Propiedades nutrimentales del camote (Ipomoea batata L.) y sus beneficios en la salud humana. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 19(2). https://www.redalyc.org/journal/813/81357541001/81357541001.pdf
Yapud, L. (2018). Análisis de la demanda para la comercialización de snacks de camote (Ipomoea batata). Tulcán: Universidad Politécnica Estatal de Carchi. http://repositorio.upec.edu.ec/bitstream/123456789/623/1/INFORME%20LIDIA%20YAPUD.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Damaris Sanchez

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.