EVALUATION OF THE ANTIOXIDANT PROPERTIES OF A SOURSOP JAM MODIFIED WITH JAMAICA FLOWER

Authors

  • Johanna Joheglys Raga Carreño Laboratorio de Tecnología de Alimentos y Fermentaciones Industriales. Escuela de Ingeniería Química. Facultad de Ingeniería, Universidad del Zulia. Av. Goajira. Núcleo Técnico. Maracaibo, Zu 4002A Venezuela. https://orcid.org/0000-0002-0930-0152
  • Marielis Meleán Ingeniera Química. Egresada de la Facultad de Ingeniería, Universidad del Zulia. Maracaibo, Zu 4005. Venezuela. https://orcid.org/0009-0005-4895-5935
  • Violeta Ortega Ingeniera Química. Egresada de la Facultad de Ingeniería, Universidad del Zulia. Maracaibo, Zu 4005. Venezuela. https://orcid.org/0009-0002-2286-6107
  • Zulay Mármol Laboratorio de Tecnología de Alimentos y Fermentaciones Industriales. Escuela de Ingeniería Química. Facultad de Ingeniería, Universidad del Zulia. Av. Goajira. Núcleo Técnico. Maracaibo, Zu 4002A Venezuela. https://orcid.org/0009-0008-3338-8159
  • Karelen Araujo Laboratorio de Tecnología de Alimentos y Fermentaciones Industriales. Escuela de Ingeniería Química. Facultad de Ingeniería, Universidad del Zulia. Av. Goajira. Núcleo Técnico. Maracaibo, Zu 4002A Venezuela. https://orcid.org/0000-0002-6505-8348

DOI:

https://doi.org/10.33936/revbasdelaciencia.v8i3.6744

Keywords:

Polyphenols, Flavonoids, Vitamin C, jams, Hibiscus flower

Abstract

Jams are products that combine high amounts of sugar, acidity regulation and heat treatment to preserve fruit. Nowadays, consumers demand functional foods with high nutritional and sensory value. Therefore, the aim of this research was to evaluate the effect of incorporating Hibiscus flower extract (Hibiscus sabdariffa) (HFE) on the antioxidant properties of a soursop (Annona muricata L.) jam. For this purpose, the contents of total polyphenols (Folin-Ciocalteu method), flavonoids (colourimetric method with aluminium trichloride) and vitamin C (COVENIN 1295-82) were determined. In addition, the physicochemical properties of the product were determined in terms of pH (COVENIN 1315-79), total soluble solids TSS (COVENIN 924-83) and titratable acidity TA (COVENIN 1151-77). A single-factor (addition of EFJ) completely randomised statistical design was used at three levels (Stages: E1, E2 and E3) with three replicates. The analysis of variance showed that the physicochemical properties did not present statistically significant differences (α>0.05). In terms of antioxidant properties, an increase in antioxidant properties was observed with the addition of HFE. In the vitamin C content, no statistically significant differences were observed between treatments. In the case of total polyphenols and flavonoids, statistically significant differences were found, with the highest E1 content. This research allows us to conclude that the addition of hibiscus flower extract to soursop jam boosted its antioxidant properties, which is why this jam represents an innovative product with attractive sensory and functional properties.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adauto, A. (2012). Evaluación de actividad antioxidante y vitamina C en pulpa concentrada en dos estadios (fisiológicamente maduro y maduro) del fruto zarzamora (rubus sp.). (Tesis de pregrado ) Universidad nacional del centro del Perú,. Recuperado en https://repositorio.uncp.edu.pe/handle/20.500.12894/1223

Álvarez, F.; Santamaría, E.; Santamaría, E. & Lara, E. (2016). Análisis del tiempo de vida útil en la elaboración de mermelada de higuerón (Cucúrbita Odorífera Vell) con zanahoria (Daucus Carota). Revista Chilena de Nutrición, 43 (3), 290-295. DOI 10.4067/S0717-75182016000300009

Amyrgialaki, E.; Makris, D.; Mauromoustakos, A. & Kefalas, P. (2014). Optimisation of the extraction of pomegranate (Punicagranatum) husk phenolics using water/ethanol solvent systems and response surface methodology. Industrial Crops and products, 59, 216-222. DOI 10.1016/j.indcrop.2014.05.011

Andzi, B. & Feuya, T. (2016). Comparative study of the anti-oxidant activity of the total polyphenols extracted from Hibiscus Sabdariffa L., Glycine max L. Merr., yellow tea and red wine through reaction with DPPH free radicals, Arabian Journal of Chemistry, 9 (1):1 -8. DOI 10.1016/j.arabjc.2014.11.048

Arias, D.; Montaño, L.; Velasco, M. & Martínez, J. (2018). Alimentos funcionales: avances de aplicación en agroindustria. Tecnura, 22 (57), 55-68. DOI 10.14483/22487638.12178

Beltrán, M. (2016). Alimentos funcionales. Farmacia Profesional, 30 (3), 12–14, Recuperado de https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-alimentos-funcionales-X0213932416546681

Bernal, C.; Díaz, C. & Gutiérrez, C. (2017). Probióticos y prebióticos en matrices de origen vegetal: Avances en el desarrollo de bebidas de frutas. Revista Chilena de Nutrición, 44 (4), 383-392. DOI:10.4067/s0717-75182017000400383

Cambisaca, C.; Martínez, G. & Cantillo, G. (2022). Evaluación del potencial funcional de una bebida a base de guanábana con extractos sábila (Aloe vera) y moringa (Moringa oleífera), Revista Latinoamericana de Difusión Científica, 4 (6), 29-36. DOI 10.38186/difcie.46.03

Cámpora, C. (2016). Alimentos funcionales: tecnología que hace la diferencia. Revista de Investigaciones Agropecuarias, 42 (2), 131-137. Recuperado en http://www.scielo.org.ar/pdf/ria/v42n2/v42n2a04.pdf

Castro, C.; Ayasta, J.; Santa Cruz-López, C.; Carrasco-Solano, F. & Moreno, M. (2021). Efecto antibacteriano del extracto etanólico de Annona muricata sobre microorganismos de importancia clínica. Gaceta Médica Boliviana, 44 (1), 29-33. DOI 10.47993/gmb.v44i1.219

Castro, M. (2019). Polifenoles: Compuestos bioactivos con efectos benéficos en la prevención de diabetes tipo 2. Revista Digital Red CieN, 1 (3), 13-18. https://redcien.com/index.php/redcien/article/view/5

Cornejo, L. & Párraga R. (2021). Capacidad antioxidante y contenido fenólico de una bebida a base de la flor de jamaica (Hibiscus sabdariffa). Cienciamatria, 7 (12), 229-249. DOI 10.35381/cm.v7i12.427

COVENIN 1295-82, Norma Venezolana, Alimentos. Determinación de ácido ascórbico (vitamina C), (1982). Caracas, Venezuela, Ministerio de Fomento, 14/10/1982.

COVENIN 1315-79, Norma Venezolana, Alimentos. Determinación de pH. (Acidez Iónica), (1979). Caracas, Venezuela, Ministerio de Fomento, 12/06/1979. Recuperado de https://sigbs.sencamer.gob.ve/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=61ec330cd0abb242cb43d0c0cdc8e9ec

COVENIN 1151-77, Norma Venezolana, Frutas y productos derivados. Determinación de la acidez, (1977). Caracas, Venezuela, Ministerio de Fomento, 06/12/1977. Recuperado de https://sigbs.sencamer.gob.ve/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=1f5a8123a8e2a932aab19acef96f28d7

COVENIN 924-83, Norma Venezolana, Frutas y productos derivados. Determinación de sólidos solubles por refractometría, (1983). Caracas, Venezuela, Ministerio de Fomento, 09/08/1983. Recuperado de https://sigbs.sencamer.gob.ve/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=9d1cf834026d66d3622018bd5377c6cd

COVENIN 2592-89, Norma Venezolana, Mermeladas y jaleas de frutas, (1989). Caracas, Venezuela, Ministerio de Fomento, 02/08/1989. Recuperado de https://sigbs.sencamer.gob.ve/cgi-bin/koha/opac-retrieve-file.pl?id=2fee5ca9532d7a56151b3eb73075a5b7

De la Rosa, M.; Wong-Paz, J.; Muñiz-Márquez, D.; Carrillo-Inungaray, M. & Sánchez-González J. (2016). Bioactive phenolic compounds in grapefruit (Citrus paradisi) and its importance in the pharmaceutical and food industry, Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas, 47(2),22-35. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57956610003.

Featherstone, S. (2016). A Complete Course in Canning and Related Processes, 9- Jams, Jellies, and related products, Fourteenth Edition, DOI 10.1016/B978-0-85709-679-1.00009-X

García, A. (2020 noviembre 9). Qué son los componentes bioactivos de los alimentos y cómo pueden afectar a nuestra salud, Recuperado de https://theconversation.com/que-son-los-componentes-bioactivos-de-los-alimentos-y-como-pueden-afectar-a-nuestra-salud-147589

García-Casal, M.; Landaeta, M.; Adrianza G.; Murillo, C.; Rincón, M.; Bou, L.; Bilbao, A.; Anderson, H.; García, D.; Franquiz, J.; Puche, R.; García, O.; Quintero, Y. y Peña, J. (2013). Valores de referencia de hierro, yodo, zinc, selenio, cobre, molibdeno, vitamina C, vitamina E, vitamina K, carotenoides y polifenoles para la población venezolana, Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 63 (4): 338-361. Recuperado de https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222013000400010

Granados, B. & Rodríguez, R. (2018). Plan de negocios para determinar la viabilidad en la creación de compañía fabricante de conservas y mermeladas de frutas (Tesis de especialización), Universidad piloto de Colombia. Recuperado de http://repository.unipiloto.edu.co/bitstream/handle/20.500.12277/4640/Trabajo%20de%20grado.pdf?sequence=1

Gutiérrez, M. (2020). Vino de mora (Rubus ulmifolius) y flor de Jamaica (Hibiscus sabdariffa) con propiedades antioxidantes y nutricionales como un producto innovador, Revista Caribeña de Ciencias Sociales, Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=9037003

Jiménez-Zurita, J.; Balois-Morales, R.; Alia-Tejacal, I.; Juárez-López, P.; Jiménez-Ruíz, E.; Sumaya-Martínez, M. & Bello-Lara, J. (2017). Tópicos del manejo pos cosecha del fruto de guanábana (Annona muricata L.), Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8 (5): 1155-1167. DOI 10.29312/remexca.v8i5.115

Kiliç Bayraktar, M.; Harbourne, N. & Fagan, C. (2019). Impact of heat treatment and acid gelation on polyphenol enriched milk samples, Food Science and Technology, 113, 108282. DOI 10.1016/j.lwt.2019.108282

Lado, J.; Pascual, M.; Zacarías, L. & Rodrigo, M. (2015). Efecto de la temperatura de conservación en el contenido de carotenoides y vitamina C en frutos de pomelo rojo, Agrociencia (Uruguay), 19 (1): 48-56. Recuperado de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2301-15482015000100006

Leiva, S.; Gayoso, G. y Chang, L. (2018). Annona muricata L. “guanábana” (Annonaceae), una fruta utilizada como alimento en el Perú prehispánico, Arnaldoa, 25 (1): 127-140. DOI 10.22497/arnaldoa.251.25108.

León-Méndez, G.; Crisóstomo-Pérez, T.; González-Fegali, M.; Herrera-Barros, A.; Pájaro-Castro, N. & León-Méndez, D. (2020). Frutas como fuentes de moléculas bioactivas, Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, 39 (2): 154-155. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=55969799002

López, C.; González, C.; Guerrero, M.; Mariño, G.; Jácome, B. & Beltrán, E. (2019). Estudio de la estabilidad de los antioxidantes del vino de flor de Jamaica (hibiscus sabdariffa L.) en el almacenamiento, La Granja, Revista de Ciencias de la Vida, 29 (1): 105-118. DOI 10.17163/lgr.n29.2019.09

Marín, F.; Frutos, M.; Pérez, J.; Martínez, F. & Del Río, J. (2002). Flavonoids as nutraceuticals: Structural related antioxidant properties and their role on ascorbic acid preservation, Studies in Natural Products Chemistry, 26 (Part G): 741-778. DOI: 10.1016/S1572-5995(02)80018-7.

Munyaka, A.; Oey, I.; Loey, A. & Hendrickx, M. (2010). Application of thermal inactivation of enzymes during vitamin C analysis to study the influence of acidification, crushing and blanching on vitamin C stability in Broccoli (Brassica oleracea L var. italica), Food Chemistry, 120 (2), 591-598.DOI 10.1016/j.foodchem.2009.10.029

Namor, F.; Milanesi, I.; Paulino, C. & Ochoa, M. (2022). Cassis en polvo: un ingrediente que aporta funcionalidade, Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 5 (4): 3682–3693, DOI 10.34188/bjaerv5n4-020

National Institutes of Health (NIH). (2019). Datos sobre la vitamina C, Office of Dietary Supplements, En Línea: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/

Quiñones, M.; Miguel, M. & Aleixandre, A. (2012). Los polifenoles, compuestos de origen natural con efectos saludables sobre el sistema cardiovascular, Nutrición Hospitalaria, 27 (1): 76-89. Recuperado de https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000100009

Rioja, A.; Vizaluque, B.; Aliaga, E.; Tejeda, L.; Book, O.; Mollinedo, P. & Peñarrieta, M. (2018). Determinación de la capacidad antioxidante total, fenoles totales, y la actividad enzimática en una bebida no láctea en base a granos de Chenopodium Quinoa, Revista Boliviana de Química, 35 (5): 168-176. http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0250-54602018000500006

Rojas, D.; Velandia S. & Castro, A. (2012). Aprovechamiento del fruto rajado de uchuva (Physalis peruviana I.) en la elaboración de mermeladas, Revista de Investigación Desarrollo e Innovación, 3 (1): 18-24, Recuperado de file:///D:/Descarga%20de%20Internet/Dialnet-AprovechamientoDelFrutoRajadoDeUchuvaPhysalisPeruv-6763060.pdf

Salinas-Moreno, Y.; Zúñiga-Hernández, A.; Jiménez-De la Torre, L.; Serrano-Altamirano, V. & Sánchez-Feria, C. (2012). Color en cálices de jamaica (Hibiscus sabdariffa L.) y su relación con características fisicoquímicas de sus extractos acuosos, Revista Chapingo Serie Horticultura, 18 (3): 395-407, Recuperado de https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2011.08.038

Shinwari, K. y Rao, P. (2018). Stability of bioactive compounds in fruit jam and jelly during processing and storage. A review, Trends in Food Science and Technology, 75: 181–193. DOI 10.1016/j.tifs.2018.02.002

Singleton, V. y Rossi, J. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents, The American Journal of Enology and Viticulture, 16: 144-158. DOI 10.5344/ajev.1965.16.3.14

Tabaraki, R.; Heidarizadi, E. & Benvidi, A. (2012). Optimization of ultrasonic-assisted extraction of pomegranate (Punicagranatum L.) peels antioxidants by response surface methodology, Separation and PurificationTechnology, 98: 16-23. DOI 10.1016/j.seppur.2012.06.038

Valencia-Avilés, E.; Ignacio-Figueroa I; Sosa-Martinéz, E., Bartolomé-Camacho, M.; Martínez-Flores, H. & García-Pérez, M. (2017). Polifenoles: propiedades antioxidantes y toxicológicas, Revista de la Facultad de Ciencias Químicas, 16, Recuperado de https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/quimica/article/view/1583

Valeriano, J. (2014). Efecto de la concentración de la solución osmótica y tiempo del pretratamiento osmótico en el color, contenido de compuestos fenólicos totales y antocianinas en mermelada de fresa (fragaria vesca L.), (Tesis de bachelor). Universidad Nacional de Trujillo (Perú), Recuperado de https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4742249

Wang, J.; Lim, C.; Mujumdar, A. & Xiao, H. (2017). The degradation mechanism and kinetics of vitamin C in fruits and vegetables during thermal processing, 275-293. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/319527724_The_Degradation_Mechanism_and_Kinetics_of_Vitamin_C_in_Fruits_and_Vegetables_During_Thermal_Processing

Zema, D.; Calabró, P.; Folino, A.; Tamburino, V.; Zappia, G. & Zimbone, S. (2018). Valorisation of citrus processing waste: A review, Waste management, 80: 252-273. DOI 10.1016/j.wasman.2018.09.024

Zhishen, J.; Mengcheng, T. &Jianming, W. (1999). Determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals, Food chemistry, 64 (4): 555-559. DOI 10.1016/S0308-8146(98)00102-2

Published

2023-12-01

Issue

Section

Ciencias Químicas