Economic sustainability of the hotel sector of the Crucita parish
DOI:
https://doi.org/10.33936/ecasinergia.v16i1.6326Keywords:
Economic aspects, external factors, hospitality, sustainability, tourismAbstract
The economic sustainability of the hotel industry is currently affected by various internal and external factors that greatly limit its development, adaptability to trends that make this a sustainable activity. The objective of this research was to analyze the economic sustainability of the hotel sector in the Crucita parish. The applied methodology was based on a research with a mixed approach, non-experimental design, of a descriptive type, in which, through convenience sampling, the population and sample of 24 hotel managers located in Crucita were considered, to whom a survey was applied in which assessed the four aspects related to economic sustainability contemplated by the Global Reporting Initiative (2013): Economic performance, market presence, indirect consequences and acquisition practices, whose items were valued with a Likert scale from 1 to 5. which had acceptable reliability with a Cronbach’s Alpha coefficient of 0.809. The main results indicate 79% that external factors such as the COVID
19 pandemic, political instability, among others, have influenced their ability to manage economic policies in a balanced manner that guarantee the sustainability of said establishments. In this sense, it is concluded that the weaknesses identified in this sector are a limitation to efficiently carry out actions that promote economically sustainable hotel activity in this area with favorable tourism potential.
Downloads
References
Álava, M. (2018). El turismo en la reactivación económica de la provincia de Manabí, Año 2017 [Tesis de maestría, Universidad Católica]. http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10795
Aldana, M. (2014). Análisis de los resultados obtenidos en hoteles de Bogotá, a partir de la implementación de la norma NTS-TS 002. Teoría y Praxis Investigativa, 9(2), 36–48. https://revia.areandina.edu.co/index.php/Pp/article/view/415/448
Almeida, M., & Guevara, C. (2020). Economía circular, una estrategia para el desarrollo sostenible. Avances en Ecuador . Estudios de la Gestión: Revista Internacional de administración, 8(10). https://revistas.uasb.edu.ec/index.php/eg/article/view/2407/3045#info
Danna, J., Alarcón, N., & Gómez, M. (2016). Administracion Del Recurso Humano: Estudio De Caso En El Sector Hotelero De Puebla (Mexico) Y De Bogota (Colombia) Mediante El Modelo De Indicadores De Gestion Sostenible Y Asociatividad (MIGSA). Revista Global de Negocios, 5(1), 25–37. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2803468
Espinoza, L. (2019). El manejo del desarrollo sostenible en el sector turístico - hotelero del Distrito de Miraflores [Tesis de grado, Universidad San Ignacio de Loyola]. https://repositorio.usil.edu.pe/server/api/core/bitstreams/568f1dcc-f68f-416e-9e86-b92045f73a99/content
Global Reporting Initiative. (2013). G4 Guía para la elaboración de memorias de sostenibilidad. GRI. http://www.mas-business.com/docs/Spanish-G4.pdf
Gobierno Autónomo Descentralizado de la Parroquia Crucita. (2020). Plan de desarrollo y ordenamiento territorial de la Parroquia Crucita. https://gadcrucita.gob.ec/images/images/PDyOT_CRUCITA_PORTOVIEJO_15-05-2015_23-18-25.pdf
Guevara, G., Verdesoto, A., & Castro, N. (2020). Metodologías de investigación educativa (descriptivas, experimentales, participativas y de investigación-acción). Revista Científica Mundo de la Investigación y el conocimiento, 0(3), 163–173. https://doi.org/10.26820/recimundo/4.(3).julio.2020.163-173
Hernández, R., & Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación: Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. McGraw-Hill Interamericana. http://www.biblioteca.cij.gob.mx/Archivos/Materiales_de_consulta/Drogas_de_Abuso/Articulos/SampieriLasRutas.pdf
Herrera, D., & Saldaña, C. (2023). Integración de la Responsabilidad Social Empresarial con la Economía Circular en el ámbito ambiental: caso de estudio empresa hotelera en la ciudad de Durango, Durango, México. El Periplo Sustentable, 44, 293–316. https://rperiplo.uaemex.mx/article/view/16402/15716
Llugsha, V. (2021). Turismo y desarrollo desde un enfoque territorial y el covid-19 (CONGOPE). Ediciones Abya Yala. https://biblio.flacsoandes.edu.ec/libros/digital/58451.pdf
Millán, C., & Gómez, M. (2018). Factores e indicadores de competitividad hotelera. Compendium, 21(40), 4. https://www.redalyc.org/journal/880/88055200021/html/
Ministerio de Turismo. (2020). Plan estratégico de desarrollo de turismo sostenible para Ecuador “PLANDETUR 2020”. https://guachapala.gob.ec/wp-content/uploads/2014/09/Plan-Estrategico-de-desarrollo.pdf
Pez, A., & Torres, E. (2020). Efectos económicos, ambientales y sociales de hoteles sostenibles en el desarrollo de comunidades rurales Latinoamericanas [Tesis de grado. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas]. https://repositorioacademico.upc.edu.pe/bitstream/handle/10757/654046/Pez_GA.pdf?sequence=3
Pinargote, K., & Loor, T. (2021). El covid-19 y su impacto económico en las empresas hoteleras de Manta-Ecuador. ECA Sinergia, 12(1), 168. https://doi.org/10.33936/ECA_SINERGIA.V12I1.2744
Reyes, G. (2019). Las estrategias de posicionamiento y su impacto en la imagen corporativa de los hoteles de la cabecera cantonal de Santa Elena, Provincia de Santa Elena, 2017 [Tesis de grado, Universidad Estatal Península de Santa Elena]. https://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/4715/1/UPSE-TAE-2019-0048.pdf
Rosales, M., & Morillo, M. (2018). Hotelería sostenible, una aproximación a la economía social como factor de competitividad de destinos turísticos. Revista Científica Hermes, 22, 513–539. https://www.redalyc.org/journal/4776/477658116005/html/
Santamaría, E., & López, S. (2019). Beneficio social de la actividad turística en Ecuador. Revista Venezolana de Gerencia, 24(86), 417–434. https://www.redalyc.org/journal/290/29059356007/html/
Sinchi, A. (2022). La industria hotelera del Ecuador. Un análisis financiero a las principales cadenas antes, durante y después de pandemia [Tesis de maestría, Universidad Católica de Santiago de Guayaquil]. http://201.159.223.180/handle/3317/18743
Torres, S., & Muñoz, A. (2022). La gestión sostenible aplicada al sector hotelero en Galápagos. Turismo y Sociedad, 31, 177–197. https://doi.org/10.18601/01207555.N31.10
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Diego Armando Mera Ponce, Nohemí Monserrate Palacios Cedeño

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

