COST MANAGEMENT AND ECONOMIC SUSTAINABILITY OF CREOLE HEN PRODUCERS IN OLMEDO CANTON
DOI:
https://doi.org/10.33936/recus.v8i1.4642Keywords:
D2: Producción, Costes de transacción, Comportamiento de la empresa, Q0: Desarrollo sostenibleAbstract
This research entitled "Cost management and economic sustainability of Creole chicken producers in the Olmedo canton" was carried out in the main communities of the sitie. Its main objective is to determine how cost management influences the economic sustainability of Creole chicken producers. For which a qualitative-quantitative research was developed with a descriptive scope with the application of surveys and interviews in order to validate through the Pearson coefficient the correlation between cost management and economic sustainability of Creole chicken producers, obtaining as a result a moderately significant correlation. That in the midst of an environment of informality, lacking organizational structure and, therefore, little control of production costs, affecting the low level of knowledge of the profitability of this type of business and therefore of its sustainability.
Downloads
References
Arias-Gómez, J., Villasís-Keever, M. Á. & Miranda-Novales, M. G. (2016). El protocolo de investigación III: la población de estudio. Revista Alergia México, 63(2), 201–206.
Baptista Lucio, P., & Hernandez Sampieri, R. (2004). Metodología de la investigación. McGraw-Hill.
Burbano, J. y Fernández-Zamudio, M. (2018). Diagnóstico del sector agroalimentario de Ecuador: una aproximación al ecosistema agroemprendedor. Anales científicos, 79(2), 519. https://doi.org/10.21704/ac.v79i2.1264
De La Hoz, B., Ferrer, M. & De La Hoz, A. (2008). Indicadores de rentabilidad: herramientas para la toma de decisiones financieras en hoteles de categoría media ubicados en Maracaibo. Revista de Ciencias Sociales, XIV(1), 88–109. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1315-95182008000100008&script=sci_abstract
Echeverry, R., & Silva, T. (2009). Identificación de los principales factores que afectan el desempeño competitivo del subsector avícola en el Valle del Cauca (Colombia). Pensamiento y gestión. (27), 284-318
Escobar, L. (2016). La Determinación de costos de producción y la Rentabilidad de la Avícola Santa Elenita de la ciudad de Ambato durante el año 2014 (Tesis de grado). Universidad Técnica de Ambato, Ambato. https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/bitstream/123456789/19760/1/3245i.pdf
Gitman, Lawrence (2003). Principios de Administración Financiera. (10ª ed). Prentice Hall.
Hernández Sampieri, R. (2014). Metodología de la Investigación. McGRAW-HILL.
Hortúa, L., Cerón, M., Zaragoza, M. & Angulo, J. (2021). Avicultura de traspatio: aportes y oportunidades para la familia campesina. Universidad de Costa Rica, 32(3), 1019–1033. https://www.redalyc.org/journal/437/43768194022/html/
Jiménez, L., Mendoza, L., Leal, J., Atehortua, M., Camargo, J., Varón, S. & Sánchez, C. (2015). Manejo Sanitario de la Gallina Criolla en Cinco Comunidades Rurales de Colombia. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal AICA, 6, 407-408.
Licera, G. (2015). Gerencia estratégica de costos. Universidad Nacional de Villa.
Mathole, M. A., Muchadeyi, F. C., Mdladla, K., Malatji, D. P., Dzomba, E. F. & Madoroba, E. (2017). Presence, distribution, serotypes and antimicrobial resistance profiles of Salmonella among pigs, chickens and goats in South Africa. Food Control, 219-224.
Milkovick, G. y Boudreau, J. (1994). Dirección y Administración de Recursos Humanos. Addison-Wesley.
Orozco, R., Meleán, R. & Romero, A. (2004). Costos de producción en la cría de pollos de engorde. Revista Venezolana de Gerencia, 1-27.
Oviedo, H. C., & Campo-Arias, A. (2005). Aproximación al uso del coeficiente alfa de Cronbach. Revista colombiana de psiquiatria, 34(4), 572–580. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-7450200500040000
Rincón, C. (2011). Indicadores de costos. Libre Empresa, 8(1), 117. https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/libreempresa/article/view/2958
Rojas, E., Molina de Paredes, O. & Chacón, G. (2016). Un sistema de acumulación de costos para las empresas del sector agroindustrial frigorífico. Revista de la Facultad de Ciencias Económicas: Investigación y Reflexión, XXIV (2),111-132. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90947653007
Sánchez, J. (05 de Noviembre de 2018). Economipedia. https://economipedia.com/definiciones/proveedor.html
Sánchez, C. (2016). Planificación de empresas agropecuarias. Revista Científica “Visión de Futuro,” 20, 209–227. https://www.redalyc.org/journal/3579/357943291006/html/
Tenecota Chiquizala, C. (2017). Análisis productivo y económico de la crianza de pollos broiler en pequeña escala, en el recinto Cascajal, cantón Cumandá, provincia de Chimborazo (tesis de pregrado). Universidad Nacional de Loja, Loja.
Weston, F. y Brigham, E. (1994). Fundamentos de administración financiera. McGraw-Hill.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Dayana Nicole Zambrano Romero, Jimmy Wilmer Molina Cedeño, Isaura Vanessa Peña Vélez

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

