Analysis of a lemon agri-food chain
Agroeconomía
DOI:
https://doi.org/10.33936/latecnica.v14i1.4861Keywords:
productive chain; relations; agricultural product; evaluation; supply chain.Abstract
Lemon cultivation is an important activity in the Riochico parish of the Portoviejo canton, previous studies have not been able to determine the production process, the marketing chain and the profitability until reaching the final consumer. The objective of the present investigation is to analyze the production and commercialization of the subtle lemon in the Rio Chico parish and the effects caused in the economy of producers. The Bestlog case study was applied based on interviews with selected producers through a preferential non-random sample and the observation method, collecting information on the lemon chain. The characterization of the lemon chain was carried out, providing information on the management of farms to apply strategies that generate better performance in production and profitability. The results show producers using production techniques that prevent better development and higher yield, recommending better technology through integrated crop management. The commercialization is deficient in the way it is carried out, a reason that proposes negotiation alternatives, opening of new markets or giving added value to the fruit.
Downloads
References
Abadia, M. B., Urcola, H. A., Ferrari, M. C. y Bartosik, R. E. (2020). Radiografía del sistema de acopio de granos en Argentina: ¿estamos preparados para acopiar más granos y preservar su calidad?. INTA DIGITAL Repositorio Intitucional Biblioteca Digital. https://inta.gob.ar/documentos/radiografia-del-sistema-de-acopio-de-granos-en-argentina-%C2%BFestamos-preparados-para-acopiar-mas-granos-y-preservar-su-calidad
Anaya Cruz, B. (2015). Las cadenas productivas con impacto económico y social: El caso de los cítricos en Cuba. Economía y Desarrollo, 154(1), 105-117.
Bazurto Párraga, L. C. (2022). Modelo de gestión administrativa para centros de acopio de productos agrícolas en el cantón Bolívar. Master’s Thesis, ESPAM MFL. Calceta, Ecuador.
Cañadas Salazar, I. L. y Sablón-Cossío, N. (2019). Análisis de la cadena de suministro de cacao en el contexto de la Amazonia ecuatoriana. ECA Sinergia, 10(2), 17-28.
Cocco, M. (2016). Estudio del efecto de las distintas etapas del procesamiento mínimo de frutos cítricos sobre su calidad interna global. Universitat Politécnica de Valéncia. España.
Daboin H., O., Martínez L., E. y Segovia L., E. (2005). Descripción del proceso de comercialización de la panela, estado Trujillo, Venezuela. Rev. Fac. Agron. (LUZ) , 22(1), 76-89.
Guanoluisa Rey, D. M. (2018). Caracterización de la comercialización de limón en la Asociación de Agricultores y Citricultores Primero de Mayo de la Comuna Barcelona, provincia de Santa Elena. Tesis de Pregrado. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Estatal Península de Santa Elena. Ecuador. 58 p. https://repositorio.upse.edu.ec/ handle/46000/4492
Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (INEC). (2019). Encuesta de superficie y producción agropecuaria continua (ESPAC) 2019.
Negrín Sosa, E., Sablón-Cossío, N., Intriago Alonzo, F. A., Zambrano Basurto, Á. M. y Acevedo Urquiaga, A. J. (2020). Aplicación del CPFR en una cadena agroalimentaria de café arábico en Manabí (Ecuador). Caso de estudio Calceta. Espacios, 41(3), 23-35.
Nicolás N., O. y Favila T., A. (2019). Competitividad de México en la exportación de limón a países bajos. Actualidad Contable Faces, 22(39), 93-111.
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2020). Las principales frutas tropicales: análisis del mercado 2018.
Orús, A. (2022). Ranking de los mayores países productores de limones y limas a nivel mundial en 2020, según la cantidad de producción. https://es.statista.com/estadisticas/613493/ principales-paises-productores-de-limon-en-el-mundo/
Rizo Mustelier, M., Villa Tabares, B., Vuelta Lorenzo, D. R. y Vargas Batis, B. (2017). Estrategias de comercialización para la gestión de ventas en el Mercado Agropecuario Estatal Ferreiro de Santiago de Cuba. Ciencia en su PC, 4, 91-102.
Romero Delgado, V. M., Rosado Zambrano, G. V., Sablón-Cossío, N. y Burbano Mera, L. (2020). Análisis de la cadena agroalimentaria del coco (Cocos nucifera) en la provincia de Manabí, Ecuador. La Técnica, 24(2), 43-72.
Santistevan Méndez, M., Helfgott Lerner, S., Loli Figueroa, O. y Julca Otiniano, A. (2017). Comportamiento del cultivo del limón (Citrus aurantifolia Swingle) en “fincas tipo” en Santa Elena, Ecuador. Revista Científica y Tecnológica UPSE, 35(1), 45-49.
Sablón-Cossío, N., Pérez Quintana, M. L., Acevedo Suárez, J. A., Chacón Guerra, E. y Villalba Pozo, V. (2016). La integración en la cadena agroalimentaria de panela en el Puyo-Ecuador. Cultivos Tropicales, 37(4), 128-135.
Sablón-Cossío, N., Hernández Nariño, A., Urquiaga Rodríguez, A. J., Acevedo Suárez, J. A., Bautista Santos, H. y Acevedo Urquiaga, A. J. (2017). Matriz de selección de estrategias de integración en las cadenas de suministro. Revista de Ingeniería Industrial, XXXVIII(3), 333-344.
Sablón-Cossio, N., Orozco Crespo, E., Ruajo, A., Acevedo Suárez, J. y Ruiz Cedeño, M. (2021). Análisis de integración de la cadena de suministros en la industria textil en Ecuador. Un Caso de Estudio. Revista Ingeniar2, 29(1), 94-108.
Valarezo Beltrón, C. O. (2021). Sustentabilidad de fincas productoras de Limón (Citrus aurantifolia (Christm) S.) en el cantón Portoviejo, Ecuador. Tesis Doctoral. Doctorado en Agricultura Sustentable, Escuela de Posgrado, Universidad Nacional Agraría La Molina. Perú.
Valencia Sandoval, K. y Duana Avila, D. (2020). Los cítricos en México: análisis de eficiencia técnica. Análisis Económico, 34(87), 269-283.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Neyfe Sablón-Cossío, Javier García Arteaga, Sebastiana Monserrate Ruiz Cedeño

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.