Aerial morphometry in Moringa oleifera Lam. at different planting densities, in savannahs of Monagas, Venezuela
Agroindustria
DOI:
https://doi.org/10.33936/latecnica.v15i1.7155Keywords:
Moringa oleifera, planting density, robustness index, morphometric correlation.Abstract
In order to evaluate the primary morphometric variables, of branches and leaves per plant, in moringa, an experiment was set up at the “Guachimarí” farm, Maturín municipality, Monagas state, Venezuela. A nursery was created to produce seedlings, which were later transplanted to the field. A randomized block design was used, with five treatments or planting densities (16,000; 20,000; 26,666; 40,000 and 80,000 plants.ha-1), four repetitions and experimental units of 9 m2. The harvest was carried out 215 days after transplantation. Prior to this, the primary aerial morphometry was determined: plant height (PH), basal stem diameter, number of branches and the robustness index RI); after this, the branch morphometric variables were quantified: length, diameter, number of leaves and height to the first branch (HFB); and in the leaf: length and width. The values were studied using the ANOVA procedure, descriptive statistics, regression analysis and correlations. Planting density did not affect (P>0.05) most of the foliage morphometric variables, except for RI and HFB, with coinciding maxima, close to the critical density of 50,000 plants·ha-1, and influenced by physical limitations of the soil. In morphometric correlations, the variable PH was positively associated with variables measured in branch and leaf (r= 0.71**); in contrast, there was a negative association between the number of branches·plant-1 and the number of leaves·branch-1 (r= -0.74**). Genetic and physiological aspects of the crop are involved, especially the habit of vertical growth at high rates.
Downloads
References
Alonso Lazo, J., Do Rosario Vieira, I. T., Ferreira Rabelo Fernandes, M., Rocha, L. M., De Paiva Ferreira, G. A., Zuba Junio, G. R., Tuffi Santos, L. D. y Arruda Sampaio, R. (2021). Crecimiento y desarrollo de posturas de Moringa oleifera, producidas en sustratos con lodo de alcantarilla y estiércol bovino. Cuban Journal of Agricultural Science, 55(2), 237-246. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2079-34802021000200011&lng=es&tlng=es.
Alvarado Ramírez, E. R., Garay Martínez, J. R., Estrada Drouaillet, B., Martínez González, J. C., Rojas García, A. R. y Joaquín Cancino, S. (2020). Variación morfológica en Moringa oleifera Lam. a diferentes densidades de población. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(SPE24), 166-176. https://doi.org/10.29312/remexca.v0i24.2367
Barrios-Gómez, E. J., Rangel-Estrada, S. E., Canul-Ku, J., Hernández-Arenas, M., Hernández-Meneses, E. y González-Pérez, E. (2022). Evaluación morfológica de seis grupos de moringa formados a partir de una población. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 5(2), 2034-2049. https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJAER/article/view/48213.
Borjas-Ventura, R., Julca-Otiniano, A. y Alvarado-Huamán, L. (2020). Las fitohormonas una pieza clave en el desarrollo de la agricultura. Journal of the Selva Andina Biosphere, 8(2). DOI: https://doi.org/10.36610/j.jsab.2020.080200150.
Cabeza, R. A. y Claassen, N. (2017). Sistemas radicales de cultivos: extensión, distribución y crecimiento. Agro Sur, 45(2), 31-45. http://revistas.uach.cl/index.php/agrosur/article/view/5894.
Carrión Delgado, J. M., Valdés Rodríguez, O. A., Gallardo López, F. y Palacios Wassenaar, O. M. (2022). Potencial agroecológico de Moringa oleifera Lam. para el estado de Veracruz. Revista Mexicana de Ciencias Forestales, 13(70), 42-63. DOI: https://doi.org/10.29298/rmcf.v13i70.1077.
Climate.Data.Org. (2023). Maturín. https://es.climatedata.org/search/?q=maturin.
Del Castillo-Batista, A. P., Ponce-Saavedra, J. y Montero-Castro, J. C. (2017). Análisis morfométrico de Cestrum guatemalense, C. mexicanum y C. pacayense (Solanaceae). Rev. Mex. Biodiv., 88(1), 56-64. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5876454.
Di Rienzo, J., Casanoves, F., Balzarini, M., González, L., Tablada, M. y Robledo, C. (2020). INFOSTAT versión 2020. Grupo InfoStat, FCA. Universidad Nacional de Córdova. Argentina. http://www.infosat.com.ar. (Acceso 18.11.2023).
Elizondo Cabalceta, E. y Monge Pérez, J. E. (2019). Pimiento (Capsicum annuum) cultivado bajo invernadero: correlaciones entre variables. Posgrado y Sociedad, 17(2), 33-60. DOI: https://doi.org/10.22458/rpys.v17i2.2278.
Garate-Quispe, J., Usca-Mandujano, M., Herrera-Machaca, M. y Alarcón-Aguirre, G. (2022). Efecto del espaciamiento de plantación en la morfometría de copa de Bertholletia excelsa Bonpl. (castaña) en la Amazonía Peruana. Información Tecnológica, 33(3), 179-188. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642022000300179.
Hernández Rodríguez, J. e Iglesias Marichal, I. (2022). Efectos benéficos de la Moringa oleifera en la salud de las personas. Rev. Cuba. Med. Gen. Integr., 38(1). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252022000100017&lng=en&tlng=en.
Korsor, M., Ntahonshikira, C., Bello, H. M. y Kwaambwa, H. M. (2019). Rendimiento del crecimiento de Moringa oleifera y Moringa ovalifolia en el entorno de pastizales semiáridos del centro de Namibia. Ciencias Agrícolas, 10, 131-141. DOI: https://doi.org/10.4236/as.2019.102011.
Lago-Abascal, V., Matos-Oliveros, S., Almora-Hernández, E., Pereira-Cuní, L., Monteagudo-Borges, R. y Rodríguez-Jiménez, E. (2024). Evaluación de diferentes densidades de cultivo de Moringa oleifera y su manufactura como suplemento nutricional. Ingeniería Agrícola, 14(1). https://revistas.unah.edu.cu/index.php/IAgric/article/view/1830.
Ledea-Rodríguez, J. L., Alonso, G. R., Benítez-Jímenez, D. G., Crucito-Arias, R., Ray-Ramírez, J. V., Nuviola-Pérez, Y. y Reyes-Pérez, J. J. (2018). Rendimiento forrajero y sus componentes según la frecuencia de corte de Moringa oleifera, variedad Criolla. Agronomía Mesoamericana, 29(2), 425-431. https://dx.doi.org/10.15517/ma.v29i2.30436.
Motis, T. N. and Reader, S. M. (2019). Moringa oleifera leaf production with NPK fertilizer and composted yard waste. Acta Hortic., 1253, 405-412. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1253.53.
Navas Panadero, A. (2019). Bancos forrajeros de Moringa oleifera, en condiciones de bosque húmedo tropical. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 20(2), 207-218. http://www.scielo.org.co/pdf/ccta/v20n2/0122-8706-ccta-20-02-00207.pdf.
Ortiz-Rojas, L. Y., Suárez-Botello, J. C. y Chaves-Bedoya, G. (2017). Respuesta en el desarrollo radicular de Arabidopsis thaliana al extracto foliar de Moringa oleifera. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 11(1), 193-199. Doi: http://dx.doi.org/10.17584/rcch.2017v11i1.6131.
Rodríguez-Ortiz, G., José-Hernández, Y., Enríquez-Del Valle, J. y Campos-Angeles, G. (2021). Calidad de plántula de árboles seleccionados de Leucaena esculenta en sistema agroforestal. CIENCIA ergo-sum, Revista Científica Multidisciplinaria de Prospectiva, 28(1). https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10464915007.
Romero-Marcano, G., Silva-Acuña, R.y Maza, I. J. (2021). Calidad morfológica en plántulas de moringa (Moringa oleifera Lam.) producidas en sustratos compuestos de suelo y estiércol animal. Revista Ciencia UNEMI, 14(35), 54-72. https://ojs.unemi.edu.ec/index.php/cienciaunemi/article/view/1090.
Romero-Marcano, G., Silva-Acuña, R. y Sánchez-Cuevas, M. C. (2022). Fitopatógenos fúngicos asociados a semillas de moringa en el estado Monagas, Venezuela. La Calera, 22(39), 118-126. DOI: https://doi.org/10.5377/calera.v22i39.15094
Ruíz-Hernández, R., Pérez-Vázquez, A., García-Pérez, E., Landeros-Sánchez, C., Morales-Trejo, F. y Soto-Hernández, R. M. (2021). Caracterización morfológica de accesiones de Moringa oleifera provenientes del sur-sureste de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 12(7), 1209-1222. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v12i7.2632.
Sánchez-Santillán, P., Rivera-Cristobal, C., Torres-Salado, N., Almaraz-Buendía, I. y Herrera-Pérez, J. (2022). Características químicas y fermentativas in vitro de dietas para becerros con inclusiones crecientes de vaina y hojas de Moringa oleifera. Cienc. Tecnol. Agropecuaria, 23(3), e2685. DOI: https://doi.org/10.21930/rcta.vol23_num3_art:2685.
Silva-Araujo, E. y Mirás-Avalos, J. M. (2024). Densidad aparente. Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (CITA). Zaragoza, España. https://citarea.cita-aragon.es/citarea/bitstream/10532/6722/8/Densidad.pdf.
Sosa-Rodríguez, A. A., Ledea-Rodríguez, J. L., Estrada-Prad, W. y Molinet-Salas, D. (2017). Efecto de la distancia de siembra en variables morfoagronómicas de moringa (Moringa oleifera). Agronomía Mesoamericana, 28(1), 207-212. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43748637016.
Valdés-Rodríguez, O. A., Palacios-Wassenaar, O. M., Ruíz-Hernández, R. y Pérez-Vásquez, A. (2018). Potencial de la asociación Moringa y Ricinus en el subtrópico veracruzano. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5(9), 1673-1686. DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v0i9.1056.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Raul Granado Gimón, Guillermo Romero Marcano, Ramon Silva Acuña, Rodolfo J. González Betancourt

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.