Growth and survival of juvenile Pacific fat sleeper Dormitator latifrons (Richardson 1844) fed with diets based on sacha inchi (Plukenetia volubilis L. 1753, Plantae: Euphorbiaceae)

Authors

  • Víctor Hugo Zambrano-Andrade Maestría de Investigación en Acuicultura, Instituto de Postgrado, Universidad Técnica de Manabí, Bahía de Caráquez, Cantón Sucre, Manabí. Ecuador. EC131401. http://orcid.org/0000-0001-5344-7154
  • Rodolfo Patricio Panta-Vélez Grupo de Investigación en Biodiversidad y Ecología de Sistemas Acuáticos, Departamento de Acuicultura, Pesca y Recursos Naturales Renovables, Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Técnica de Manabí, Bahía de Caráquez, Manabí, Ecuador. EC131401. http://orcid.org/0000-0003-2969-0765
  • Fernando Ramón Isea-León Grupo de Investigación en Sanidad Acuícola, Inocuidad y Salud Ambiental. Universidad Técnica de Manabí, Facultad de Ciencias Veterinarias, Departamento de Acuicultura, Pesca, y Recursos Naturales Renovables, Bahía de Caráquez, Cantón Sucre, Manabí. Ecuador. EC131401. http://orcid.org/0000-0002-3766-5108

DOI:

https://doi.org/10.33936/at.v3i3.4115

Keywords:

Eleotridae, Freshwater cultivation, Balanced food

Abstract

An experimental study was carried out with juveniles of the Pacific fat sleeper Dormitator latifrons in order to evaluate the substitution of fishmeal in a dry feed for sacha inchi cake meal (Plukenetia volubilis) and its effect on growth and survival in intensive cultivation. A total of 360 organisms with an average weight of 49.7 ± 4.42 g were randomly distributed in twelve geomembrane tanks of 2 m in diameter with 2000 L of water/tank, with a sowing density of 15 fish/m3, during 100 days. Four experimental diets with 35% crude protein were used: D1 (50% sacha inchi meal-HSI and 50% fish meal-HP), D2 (75% HSI and 25% HP), D3 (100% HSI) and DC (100% HP), each with three replicates. At the end of the study, there were no significant differences both in survival (> 98,89%) and weight increases of fish among diet treatments, with a high variability of responses (6.9-14.2 g). Furthermore, the total length-weight relationships of the different diets did not show significant variations, suggesting similar physiological conditions. The growth rates in the present study were lower than those reported in previous investigations with commercial feed, where the stocking density was lower (up to half of the used in the present study). The results show that the use of sacha inchi flour is comparable to the use of fishmeal, which suggests the feasibility of using sacha inchi as a substitute for fishmeal in dry feeds, even in high proportions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agualsaca Ormaza, J. G. (2015). Adaptación de chame (Dormitator latifrons R.) sometido a cautiverio utilizando cuatro niveles de detritus y balanceado en su alimentación. Artículo Científico IASA II Sto. Dgo. Ecuador. 13 p.

Association of Official Analytical Chemists (A.O.A.C). (1990). Official Methods of Analysis. 15th Edition, The Association. Washington D.C.

Apeña Pajuelo A. I. E., Rodríguez Bobadilla C. Del P., Saldaña Rojas G. (2019). Efecto de la sustitución parcial de harina de pescado por harina de torta de Plukenetia volubilis “sacha inchi” en dietas, en el crecimiento y supervivencia de alevines de Piaractus brachypomus “paco”, en laboratorio. Tesis de Grado. Universidad Nacional del Santa, Facultad de Ciencias. Perú. 47 p. http://repositorio.uns.edu.pe/bitstream/handle/UNS/3364/49099.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Badillo-Zapata D., Zaragoza F.J., Vega-Villasante F., López-Huerta J.M., Selene Herrera-Resendiz S., Cueto-Cortés L., Guerrero-Galvan S.R. (2018). Requerimiento de proteína y lípidos para el crecimiento de juveniles del pez nativo Dormitator latifrons (Richardson, 1844). Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 5(14): 345-351.

Badillo-Zapata D., Musin G.E., Palma-Cancino D.J., Guerrero-Galván S.R., Olimpia Chong-Carrillo O., Vega-Villasante F. (2020). Total or partial replacement of fishmeal with soybean meal in the diet of the Pacific fat sleeper Dormitator latifrons juveniles. Latin American Journal of Aquatic Research, 49(1): 40-47.

Basto-Rosales M.E.R, Rodríguez-Montes de Oca G.A., Carrillo-Farnés O., Álvarez-González C.A., Badillo-Zapata D., Vega-Villasante F. (2019). Growth of Dormitator latifrons under different densities in concrete tanks. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 22: 499-503.

Cardoso M., Flores F. (2013). Influencia de torta de Sacha lnchi (Plukenetia volubilis L.) en dieta peletizada sobre el crecimiento, composición bromatológica y características sensoriales de gamitana (Colossoma macropomun) durante la fase de engorde. Tesis para título profesional de Ingeniero Agroindustrial. Universidad Nacional de San Martin. Tarapoto, Perú.

Dostert N, Grischa JR, Cano A, La Torre M.I., Weigend M. (2009). Factsheet: Botanic information of sacha inchi Plukenetia volubilis L. Lima Perú.

Fanali C., Dugo L., Cacciola F., Beccaria M., Grasso S., Dacha M., Dugo P., Mondello L. (2011). Chemical characterization of sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59(24): 13043-13049.

Gutierrez F., Zaldívar J., Contreras G. (2009). Coeficientes de digestibilidad aparente de harina de pescado peruana y maíz amarillo duro para Colossoma macropomum (Actinopterygii, Characidae). Revista Peruana de Biología, 15(2): 111-115.

Gutiérrez F., Quispe M., Valenzuela L., Contreras G., Zaldívar J. (2010). Utilización de la proteína dietaría por alevinos de la gamitana, Colossoma macropomum, alimentados con dietas isocalóricas. Revista Peruana de Biología, 17(2): 219-223.

Gutiérrez M., Yossa M., Vásquez W. (2011). Digestibilidad aparente de materia seca, proteína y energía de harina de vísceras de pollo, quinua y harina de pescado en tilapia nilótica, Oreochromis niloticus. Revista ORINOQUIA, 15(2): 169-179.

Hamaker B.R., Valles C., Gilman R., Hardmeier R.M., Clark D., García H.H., Gonzales A.E., Kohlstad I., Castro M., Valdivia R. (1992). Amino acid and fatty acid profiles of the Inca peanut (Plukenetia volubilis). Cereal chemistry, 69(4): 461-463.

Lázaro R. (2015). Determinación de la presencia de sustancias antinutricionales y alergenos en semilla y torta de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.). (2020). Repositorio.lamolina.edu.pe. Retrieved 17 February 2020, from http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/1822/Q04_L3_T% 20BAN%20UNALM.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Llanes J., Borquez A., Toledo J., Lazo J. (2010). Digestibilidad aparente de los ensilajes de residuos pesqueros en tilapias rojas (Oreochromis mossambicus x O. nilotus). Universidad Católica de Temuco. Chile. Zootecnia Tropical, 28(4): 499-505.

Miranda-Gelvez R. A., y Guerrero-Alvarado, C. E. (2015). Efecto de la torta de sacha inchi (Plukenetia volubilis) sobre el desempeño productivo de juveniles de tilapia roja (Oreochromis spp.). Respuestas, 20(2): 82-92. https://doi.org/10.22463/0122820X.355

Mondragón, I. (2009). Estudio farmacognóstico y bromatológico de los residuos industriales de la extracción del aceite de Plukenetia volubilis L. (sacha inchi), Tesis para optar el título profesional de Químico Farmacéutica, Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Lima, Perú.

Vega-Villasante F., Ruiz-González L., Chong-Carrillo O., Basto-Rosales M., Palma-Cancino D., Tintos-Gómez A., Montoya-Martínez C., Kelly-Gutiérrez L., Guerrero-Galván S., Ponce-Palafox J., Zapata A. Musin G, Badillo-Zapata D. (2021). Biology and use of the Pacific fat sleeper Dormitator latifrons (Richardson, 1844): state of the art review. Latin American Journal of Aquatic Research, 49(3): 391-403.

Villa C., García J. (2009). Uso de la harina de sacha inchi, Plukenetia Volubilis (Euphorbiaceae) en dietas para alevinos de banda negra, Myleus schomburgkii (Pisces, Serrasalmidae) criados en jaulas en el centro de investigación, experimentación y enseñanza-piscigranja quistococha-FCB- UNAP. Tesis para título profesional de Biólogo Acuicultor. Universidad Nacional de la Amazonia Peruana. Iquitos, Perú.

Vásquez D.C., Jaramillo J.D., Hincapié G.A., Vélez L.M. (2017). Desarrollo de galletas empleando harina de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) obtenida de la torta residual. UGCiencia, 23: 101-113.

Zhoug Q. C., Tan B. P., Mai K. S., Liu J. (2004). Apparent digestibility of selected feed ingredients for juvenile cobia Rachycentron canadum. Aquaculture, 241: 441-451.

Published

2021-10-24