Stability of orange (Citrus sinensis) and mandarin (C. reticulata) pulp nectar mix with xanthan gum and cmc
DOI:
https://doi.org/10.33936/la_tecnica.v0i27.3897Keywords:
citrus; nectar; orange.Abstract
The objective of the present investigation was to evaluate the stability of a nectar mix of orange pulp (Citrus sinensis) and mandarin (C. reticulata) with xanthan gum and CMC. The factors in studies were two: A: types of stabilizers (xanthan gum and CMC) and B: percentage of orange and mandarin pulp (50/50, 60/40 and 70/30). The experimental design applied was a DCA with a bifactorial arrangement A*B (2 x 3), resulting in six treatments with three replications for each one of them, 240 mL of nectar mix, consisting of pulp, water, sugar and stabilizer, were used for each experimental unit. The physical-chemical variables were evaluated (acidity, pH, density and stability), for the data analysis the statistical program SPSS version 22 was used. In conclusion, the nectar mix of orange and mandarin showed that the pH variables whose value is lower at 4.5 as indicated by the INEN 2337: 2008 Standard, density (1.064 to 1.069 g·mL-1) and 0% sedimentation presented the best physical-chemical characteristics in T1, T2 and T3 using xanthan gum.
Downloads
References
Aduana de Chile. (2005). Clasificación: Resolución de Segunda Instancia n° 082. http://www.aduana.cl/clasificacion-resolucion-de-segunda-instancia-n-082/aduana/2007-02-24/222626.html
Baca, P. (2006). Obtención de néctar a base de zumo de zanahoria y naranja. (Tesis de Licenciatura), Universidad Tecnológica Equinoccial, Quito, Ecuador.
Bravo, G. y Domínguez, J. (2016). Efecto del tratamiento térmico en el jugo de maracuyá (Passiflora edullis) en la sedimentación de sólidos en suspensión. (Tesis de Licenciatura), Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí, Ecuador.
Bello, F., Eyman, L., Almirón, N., Cocco, A. y Torres, F. (2017). Cartillas para determinar el índice de color de mandarina y naranjas. https://www.poscosecha.com/es/noticias/ cuidados-poscosecha-de-naranjas-y-mandarinas-de-maduracion-temprana/_id:80413/
Cañizares, A., Bonafine, O., Laverde, de Rodríguez, R. y Méndez, J. (2009). Caracterización química y organoléptica de néctares a base de frutas de lechosa, mango, parchita y lima. Revista UDO Agrícola, 9(1), 74-79. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo= 3293770
Castillo, W. (2012). Efecto de la dilución y concentración de carboximetilcelulosa sódica en la estabilidad y aceptación general de néctar de membrillo. (Tesis de Licenciatura), Universidad Nacional de Trujillo. Trujillo, Perú.
Cuichán, C. (2013). Elaboración de néctar de uvilla (Physalis peruviana L.) con adición de L-Carnitina y análisis de su estabilidad como producto comercial. (Tesis de Licenciatura), Universidad Central del Ecuador.
Guevara, A. (2015). Elaboración de pulpas, zumos, néctares, deshidratados, osmodeshidratados y fruta confitada. Universidad Nacional Agraria La Molina. Departamento de Tecnología de Alimentos y Productos Agropecuarios. Perú. http://www.lamolina.edu.pe/postgrado/pmdas/ cursos/dpactl/lecturas/Separata%20Pulpas%20n%C3%A8ctares,%20merm%20desh,%20osmodes%20y%20fruta%20confitada.pdf
Gutiérrez, N., Vivar, G., Canseco, A., Vicente, J., Hernández, O. y Ortiz, C. (2016). Evaluación del proceso de obtención del néctar de manzana golden delicious (Malus domestica) a partir de dos métodos de conservación: pasteurización – vacío. Revista Investigación y Desarrollo en Ciencia y Tecnología de Alimentos, 1(1), 680-685.
Habibi, H. y Khosravi-Darani, K. (2017). Effective variables on production and structure of xanthan gum and its food applications: a review. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 10, 130-140. doi: 10.1016/j.bcab.2017.02.013
NTE INEN 2337. (2008). Jugos, pulpas, concentrados, néctares, bebidas de frutas, y vegetales. Requisitos. 2337. p1.
Ministerio de Agricultura Ganadería, Acuacultura y Pesca (MAGAP). (2016). Boletín situacional 2015 naranja. http://sinagap.agricultura.gob.ec/phocadownloadpap/cultivo/2016/boletin_ situac ional_naranja%202015.pdf
Mieles, M., Yépez, L. y Ramírez, L. (2018). Elaboración de una bebida utilizando subproductos de la industria láctea. Revista UTE, 9(2). http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-65422018000200059&lng=en&nrm=iso&tlng=en#t5
Sáenz, C. (2006). Utilización agroindustrial: Frutas y Hortalizas(Vol. 1). Roma. https://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/120301/Utilizacion-agroindustrial-del-nopal.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Valencia, C. y Guevara, A. (2013). Elaboración de néctar de zarzamora (Rubus fructicosus L.). Revista Scientia Agropecuaria, 4(2), 101-109. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/ scientiaagrop/article/view/227/219
Zambrano, M. (2013). Producción. http://tierrabellamanabi.blogspot.com/2013/06/ produccion.html.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Edison Fabian Macías Andrade, Francisco Manuel Demera Lucas, Luisa Ana Zambrano Mendoza, Ely Fernando Sacón-Vera, Julio Vinicio Saltos Solorzano, Byron Antonio Zambrano Mendoza

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.